Kritiek van politiek
BNR contacteerde in verband met de nieuwe brief SP-kamerlid Sharon Gesthuizen, die zegt teleurgesteld te zijn over het gedrag van de supermarkten. “Sinds het begin van de crisis is duidelijk geworden dat veel van de negatieve gevolgen die grote inkopers ondervinden, zoals teruglopende winsten, worden afgewenteld op leveranciers wanneer mensen daartoe de kans krijgen.”
“Een aantal jaar geleden hebben we gezien dat het bijvoorbeeld heel lang duurde voordat rekeningen werden betaald, maar niet zo heel lang geleden bleek dat een leverancier ook onder druk werd gezet door een supermarkt om korting te geven over reeds geleverde waar. En dat is nu dus ook weer aan de hand”, zegt ze aan BNR.
Volgens Gesthuizen zijn het vooral kleinere leveranciers die zich op deze manier onder druk gezet voelen. Zij moeten kiezen tussen de kortingen geven of een klant met een groot marktaandeel verliezen. “Dan moet je als leverancier toch meegaan met wat die retailer eist.”
Rol voor NMa?
Pas deze week ondertekenden inkopers en leveranciers een gedragscode om dit soort praktijken tegen te gaan. “Iedereen was daar enthousiast over”, zegt Gesthuizen. “Ook de Nederlandse levensmiddeleninkopers. Maar de dag na het convenant bleek dat er alweer brieven naar leveranciers zijn verstuurd waarin ze dezelfde truc proberen uit te halen. Ik ben daar bijzonder teleurgesteld over.”
Vandaag nog zal er een debat gehouden worden met minister van Economische Zaken, Henk Kamp. Gesthuizen stelt zich de vraag of de gedragscode voldoende is of dat misschien de Nederlandse Mededingingsautoriteit zich moet bezighouden met de zaak.