Eind november hogere lonen
De loonsverhoging zou er al in november moeten komen, al is er nog geen zekerheid over de grootte van die stijging – de vakbonden eisten alleszins meer dan een verdubbeling. Momenteel zit het minimumloon van een textielmedewerker in Bangladesh 28 euro per maand, het laagste in de wereld. De vakbonden willen dat daar nu minstens 75 euro van wordt gemaakt.
Het is aan een panel van de regering om een bedrag vast te leggen. De eigenaars hebben nu al beloofd om dat bedrag sowieso te aanvaarden: “We hebben de vakbonden gezegd dat we het loon zullen optrekken, zodra het regeringspanel de nieuwe minimumlonen aankondigt.”
“We zullen het zelfs aanvaarden als die stijging meer dan 20 procent is. Maar we hopen natuurlijk dat de verhoogde lonen een win-winsituatie zullen zijn voor industrie en werknemers“, zegt Atiqul Islam, hoofd van de Bengaalse vereniging voor textielproducenten aan AFP.
Angst voor concurrentiepositie
Die vereniging is bang dat een stijging van meer dan twintig procent er voor zal zorgen dat de industrie niet meer competitief kan zijn met andere landen uit de regio, zoals China en Vietnam. In China stegen de lonen de laatste jaren echter ook drastisch, wat niet tot problemen heeft geleid. Dus wordt verwacht dat Bangladesh, als nummer twee in de industrie wereldwijd, ook moet kunnen omgaan met de veranderende voorwaarden voor werknemers.
De protesten, die er voor zorgden dat de fabrieken ongeveer week dicht bleven, zouden de Bengaalse textielindustrie ongeveer 30 miljoen euro gekost hebben.