Chocoladeproducent Barry Callebaut verwacht een “aanzienlijke financiële impact” als gevolg van de tijdelijke sluiting van z’n grootste fabriek in Wieze, na een salmonellabesmetting.
Productie start in augustus weer op
Nadat Barry Callebaut op 27 juni de aanwezigheid van salmonella ontdekte in producten uit de fabriek in Wieze – de grootste chocoladefabriek ter wereld – werd de productie daar stilgelegd. Alle productielijnen worden nu grondig schoongemaakt en pas begin augustus zal de productie geleidelijk weer opstarten.
Het incident zal de producent flink wat geld kosten, al is het nog te vroeg voor een exacte berekening. “Hoewel de volledige financiële impact van het incident nog wordt beoordeeld, verwacht de Groep dat deze aanzienlijk zal zijn voor de financiële resultaten in het vierde kwartaal 2021/22”, zegt Barry Callebaut naar aanleiding van de publicatie van z’n kwartaalresultaten.
De zaken gaan tot nu toe nochtans uitstekend voor de Zwitserse chocoladeproducent: in de eerste negen maanden van z’n gebroken boekjaar zag het bedrijf de volumes stijgen met 7,9% tot bijna 1,8 miljoen ton. De omzet steeg met 13,5% naar meer dan 6 miljard Zwitserse frank (6,12 miljard euro).