Het geurt weer naar chocolade in Wieze: de fabriek van Barry Callebaut is na zes weken weer open. Eind juni werd er salmonella vastgesteld, waardoor de fabriek grondig moest worden gereinigd.
Duizend ton chocolade weg
Bij Barry Callebaut in Wieze bij Aalst rolt weer chocolade van de band: de fabriek start vandaag op, na zes weken sluiting door een salmonellabesmetting. De grootste chocoladefabriek ter wereld verwacht deze week opnieuw te kunnen leveren aan klanten, onder wie grote spelers zoals Neuhaus en Tony’s Chocolonely.
Op 27 juni werd in een partij chocolade salmonella vastgesteld, waardoor de fabriek op slot ging en ruim duizend ton chocolade moest worden vernietigd. De oorzaak bleek uiteindelijk een lot lecithine uit Hongarije te zijn, weet HLN. De vernietigde chocolade is verwerkt tot groene elektriciteit door ze te laten gisten in biogasinstallaties.
Schoonmaak met 750 man
De schoonmaak was een langdurig en ingrijpend werk, laat woordvoerder Korneel Warlop verstaan aan VRT. 600 eigen medewerkers van Callebaut en nog eens 150 externen zorgden voor de opkuis, waarvoor velen zelfs hun geplande zomervakantie verzetten. De volledige heropstart zal desalniettemin in fases gebeuren, met elke week meer productielijnen.
Van de 24 productielijnen starten er deze week maar enkele op. “Op een totale capaciteit is het nog enkele weken wachten, maar we gaan deze week al beperkte volumes aan onze klanten kunnen leveren”, aldus Warlop, die tot voorzichtigheid aanmaant. “Er kunnen veel onvoorziene zaken gebeuren. Hoe zal de uitrusting reageren als alles weer wordt opgestart?”
Geen chocoladeletters
Dat is alleszins te laat voor Sinterklaas, betreurt Tony’s Chocolonely alvast. De chocoladeletters van het merk rollen normaal nu van de band, in Wieze, maar dat is dit jaar niet mogelijk. Veranderen van leverancier lukt niet meer, omdat de duurzame chocoladeproducent volledig moet kunnen traceren waar de cacao vandaan komt en zeker wil zijn dat er geen uitbuiting aan te pas komt. Het merk doet het dit jaar dus zonder chocoladeletters.
Ook voor andere producenten komt de sinterklaasperiode in gevaar. Normaal gezien is die productie in augustus en september in volle gang, maar Barry Callebaut zoekt met zijn klanten nu naar “ondernemende en creatieve” manieren om de periode te overbruggen.