Italië blijft grootste wijnproducent
De productie van 2013 zou uitkomen op zowat 281 miljoen hectoliter, een pak meer dan de 258 miljoen hectoliter van 2012 en evenveel als in 2006. Het grootste deel daarvan – 164 miljoen hectoliter – komt uit de Europese Unie. Italië met 45 miljoen hectoliter (+2%), Frankrijk met 44 miljoen hectoliter (+7%) en Spanje met 40 miljoen hectoliter (+22%) leveren hier de belangrijkste bijdrage.
Buiten Europa is de VS met 22 miljoen hectoliter de belangrijkste producent. Argentinië (15 miljoen), Australië (13,5 miljoen), Chili (12,8 miljoen) en Zuid-Afrika (10,9 miljoen) vullen het plaatje met de wereldwijnen verder aan.
De enige grote markt waar minder wijn werd geproduceerd is Duitsland: dat land zag zijn productie met 1% dalen tot zowat 9 miljoen hectoliter. Roemenië is daarentegen flink in opkomst en zag zijn productie dit jaar stijgen met 79% tot bijna 6 miljoen hectoliter.
Consumptie blijft achter bij productie
De hoge productie is het gevolg van een hogere productiviteit van de wijngaarden. Het totale areaal aan wijngronden is wereldwijd immers afgenomen: in 2013 daalde het met bijna 15.000 hectare. De overblijvende oppervlakte bedraagt niettemin nog altijd 7,5 miljoen hectare.
De gestegen productie wordt niet geabsorbeerd door een hogere consumptie: momenteel lijkt het verbruik wat gestabiliseerd, maar de voorbije jaren was er zelfs een daling. Ook in nieuwe verbruikerslanden zoals China en Rusland zit er maar weinig groei meer in de markt. In heel wat wijnlanden krijgt wijn trouwens meer en meer concurrentie van bier.