“Data is de voeding van de smart city”
“Een stad kan niet zonder mensen, een ‘smart city’ niet zonder data. Data is zogezegd de voeding van de ‘smart city’. Om die data te kunnen verplaatsen is een wegenstructuur nodig, zoals Wifi, en om de data te kunnen combineren tot nieuwe informatie is een platform nodig. In andere steden wordt op vergelijkbare wijze geëxperimenteerd, bij voorbeeld ‘Amsterdam Smart City’ op het gebied van energie of de Smart City-aanpak voor ‘vervoer en geluid’ in Assen. Roosendaal kan dus straks de eerste Smart Retail City zijn”, vertelt directeur van 4ME, Hans Nouwens, aan deweekkrant.nl.
Om hun doel te bereiken hoopt 4ME een extra investering te krijgen van 100.000 euro uit het innovatiefonds van de gemeente. “Een belangrijk deel van dit projectbedrag gaat naar de marketing die nodig is om van de Smart Retail City een landelijke proeftuin en voorloper te kunnen maken. Daarnaast moeten we natuurlijk de nodige expertise inhuren. Door de proeftuin landelijk te positioneren, zijn er mogelijkheden om over de stadsgrenzen subsidies los te krijgen”, zegt wethouder in Roosendaal Hans Verbraak.
Voor de winkeliers wordt er dan weer een opleidings- en trainingsprogramma ingericht, waar ze onder andere leren omgaan met de vele mogelijkheden van de nieuwe media. Op organisatorisch gebied wordt daartoe de samenwerking aangegaan met Shopping 2020, een landelijk onderzoeksproject naar winkelgedrag in 2020.
De definitieve plannen voor de Smart Retail City worden in februari 2014 uit de doeken gedaan, wanneer het plan ‘Hart voor de Binnenstad’ van professor Riek Bakker, waar dit initiatief deel van uitmaakt, wordt gepresenteerd.