Ook aandacht voor andere landen
De ChristenUnie wil dat er ook aandacht gaat naar landen buiten Bangladesh, zoals Vietnam, Cambodja en China. De motie van de politieke partij kon op steun van de meerderheid rekenen in de Tweede Kamer.
Het wil nu dat minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Ploumen daarover een breed convenant sluit met de kledingbranche. Daarin moeten verschillende doelen staan waarop de sector kan afgerekend worden, zoals het naleven van de internationale arbeidsnormen. De kledingbedrijven zouden ook jaarlijks moeten rapporteren over de vooruitgang die het in de materie heeft geboekt.
Kritiek van Ploumen
Deze zomer kwam er al een akkoord tussen Nederlandse vertegenwoordigers van leveranciers en afnemers van textiel, om de omstandigheden in de sector te verbeteren. Daarnaast is er ook nog het internationaal akkoord dat de omstandigheden in Bangladesh wil verbeteren na de ramp in de textielfabriek eerder dit jaar, die het leven van meer dan duizend textielarbeiders kostte.
Minister Ploumen kwam eerder deze week nog in het nieuws, toen ze kritiek uitte op een aantal kledingketens – Coolcat, Prénatal en Wibra – omdat die het akkoord nog niet hadden ondertekend. De drie bedrijven reageerden kort daarna dat ze nog bezig zijn met het onderzoeken van het akkoord.