Er zijn beelden opgedoken van Steve Jobs die insinueren dat de onbetwiste leider van Apple er slechter aan toe is dan ze bij Apple laten uitschijnen. In het Amerikaanse tabloid National Enquirer wordt zelfs beweerd dat de man nog hoogstens zes weken te leven heeft. Kort door de bocht natuurlijk, maar de vraag rijst wel acuut: Wat na Steve Jobs?
Foto’s van een schijnbaar graatmagere en verzwakte Jobs in National Enquirer verontrusten de wereld. Nochtans werd pas gezegd dat Steve Jobs nog steeds van thuis uit betrokken wordt bij belangrijke beslissingen. Apple zelf heeft nog niet gereageerd op de paniekerige berichten die zich als een lopend vuurtje verspreiden.
Goeroe Steve Jobs.
Zeer weinig bedrijven hebben een dusdanig sterke personencultus rond hun leider als Apple. Steve Jobs presenteert zich steevast als spreekbuis, vader en hoofd van het computerbedrijf. De figuur is uitgegroeid tot een icoon en een vereenzelviging van het product.
Toen Jobs aankondigde ziekteverlof op te nemen en Tim Cook voor de tweede maal als plaatsvervangende CEO aanduidde, reageerde de wereld geschokt. Op de beurs doken de aandelen van Apple de diepte in.
Het was nochtans niet onbekend dat Steve Jobs sukkelt met zijn gezondheid. Jaren eerder moest Jobs een zes maanden lang ziekteverlof opnemen wegens de kanker die nu weer opspeelt. Stante pede kelderde ook toen de aandelenkoers van het bedrijf.
Bron foto: Clint.be
Loslaten.
Begin deze week verscheen in de Wall Street Journal dat Jobs nog steeds geraadpleegd wordt bij nieuwe productontwikkelingen en strategische beslissingen. Regelmatig wordt over de telefoon of bij hem thuis vergaderd met het topmanagement.
Het bewijst niet alleen dat Jobs zijn kind niet wil afstaan. Vervelender bewijst het ook dat Apple nog niet zonder zijn geestesvader kan. Zelfs als de huidige gezagvoerders van het computerrijk op die manier de ongeruste aandeelhouders trachten te sussen, is het duidelijk dat de één niet zonder de ander kan.
De volksgemoederen tot bedaren brengen.
Als de geruchten kloppen en Steve Jobs helaas geen lang leven meer beschoren is, staat Apple in ieder geval voor een enorme uitdaging. Enerzijds zal het bedrijf intern de boel op orde moeten krijgen. Gezien de ontzaglijke schaal van het bedrijf en de tijd die Apple heeft gehad om de tragische gebeurtenis te anticiperen, valt evenwel redelijkerwijs te verwachten dat de computerfabrikant achter de schermen snel op zijn pootjes terechtkomt.
Anderzijds moet Apple het publiek ervan overtuigen dat er nog leven is na Jobs. Dat wordt een lastigere klus. Bij een overlijden zouden de emoties hoog oplaaien, en iedereen weet dat de beurs niet bepaald rationeel reageert.
Een groep belangrijke aandeelhouders oefent alvast meer en meer druk op de kaderleden uit om met een concreet opvolgingsplan voor de dag te komen. Het stilzwijgen van de computergigant boezemt weinig vertrouwen in. Niemand weet echter of dat al dan niet ten onrechte is.
Alles welbeschouwd mogen we echter vooral niet vooruitlopen op de feiten. Het gaat hier tenslotte, tot het tegendeel is bewezen, om paparazzifoto’s uit een tabloid en een overijverige geruchtenmolen.