De Duitse warenhuisgroep Galeria (voluit Galeria Karstadt Kaufhof) vraagt al voor de tweede keer in twee jaar tijd bescherming aan. Minstens één winkel op de drie zal in Duitsland moeten sluiten. De Belgische dochter Inno blijft wel buiten schot.
Vierde keer, fatale keer?
Galeria Karstadt Kaufhof zit na de coronapandemie alweer in de financiële problemen. De fusiegroep van Karstadt en Galeria Kaufhof ziet voor liefst een derde van alle winkels geen toekomst meer. Van de 131 warenhuizen in Duitsland wil de directie er minimum 44 sluiten en bij voorkeur alleen de grootste steden overhouden. De Belgische dochter Inno beklemtoont evenwel een zelfstandige koers te varen en dus niet te worden geraakt: de warenhuisketen zal het jaar zelfs afsluiten met een winst van meer dan tien miljoen euro.
Half oktober vroeg het Duitse bedrijf om nieuwe staatssteun, al voor de vierde keer in drie jaar tijd. Bij het uitbreken van de coronapandemie in 2020 raakte de keten zwaar in de problemen. Het kwam toen tot een insolventieprocedure, maar na stevige overheidshulp, een schuldsanering en een forse herstructurering maakte Galeria een doorstart. Begin 2021 schoot de overheid een tweede keer te hulp en in januari van dit jaar stopte de Duitse staat nog eens 220 miljoen euro toe. De argumentatie luidde dat de warenhuizen een belangrijke plaats innemen in de binnensteden.
Galeria heeft nu ook een insolventieprocedure opgestart en vraagt bescherming aan tegen schuldeisers. Dat doet CEO Miguel Müllenbach met het oog op een grote sanering. In een interview met Frankfurter Allgemeine Zeitung liet de topman weten dat naakte ontslagen onvermijdelijk zijn en dat enkel “een harde kern” van warenhuizen mag overblijven. Welke dat zijn, wordt in de komende drie maanden beslist. Bij Galeria werken zowat 17.000 mensen.
Op zoek naar levensvatbaar model
Of Vadertje Staat een vierde keer tussenkomt, valt echter af te wachten. Heel wat politici en analisten vragen zich inmiddels af of Galeria Karstadt Kaufhof met overheidssteun nog wel te redden valt – en of dat zelfs wenselijk is. De regering gaat daarom nu als belangrijkste schuldeiser rond de tafel zitten met René Benko, de Oostenrijkse eigenaar van Galeria, en vakbond Verdi. De vakbond laat alvast weten zoveel mogelijk banen te willen redden, maar wijst vooral Benko met de vinger.
Verdi vindt dat de Oostenrijkse miljardair in de eerste plaats zelf meer moet investeren in zijn bedrijf. Bovendien meent de vakbond dat de werknemers veel concrete voorstellen hebben gedaan voor een succesvolle toekomst, maar dat de directie daar weinig naar heeft geluisterd. Het is nu aan hen om een levensvatbaar toekomstmodel voor te leggen, klinkt het.
Wat zo’n levensvatbaar toekomstconcept kan zijn? Daarvoor kunnen ze bij Galeria wellicht inspiratie halen uit het boek The Future of Department Stores van RetailDetail-hoofdredacteur Stefan Van Rompaey en internationaal warenhuiskenner Erik Van Heuven.