Huurcontracten vanzelfsprekend deel businessplan
Van der Lely doet zijn uitspraak in een achtergrondverhaal over de ondergang van Polare in NRC Handelsblad. “Dat de heren niets van boeken wisten was meteen duidelijk. Helaas moesten wij in onze zoektocht naar kapitaal afzakken naar ‘venture capital’-partijen, nadat was gebleken dat uitgevers en boekverkopers niet geïnteresseerd waren“, haalt Van der Lely uit naar de overnemers van ‘zijn’ keten.
Van der Lely bouwde uit een netwerk van losstaande boekwinkels de Selexyz-keten, die het uiteindelijk niet kon bolwerken. Terwijl er onderhandeld werd met ProCures over een overname ging de onderneming failliet, waardoor de investeerder de 43 winkels in handen kreeg voor 3,5 miljoen euro.
De toenmalige curator van Selexyz, Jan Dingemans, zegt dat het idee om De Slegte en Selexyz in elkaar te schuiven de doorslag gaf om de boedel aan ProCures te verkopen. “ProCures gaf de grootste garantie dat de boekhandels konden blijven bestaan“, zo blikt hij in de krant terug. De huurcontracten vormden volgens hem inderdaad een deel van het businessplan: “Als je een huurovereenkomst op dergelijke locaties wilt opgeven, kost dat geen geld maar levert het juist geld op.”
“Vastgoed als molensteen om de nek”
Vorige week werd inderdaad bekend dat Polare verwachtte miljoenen te ontvangen voor de panden in Amsterdam. Eerder al werd het pand in de Haagse Passage overgedaan aan Apple. Het sleutelgeld daarvoor zou tussen de één en vier miljoen bedragen. Dingemans noemt de karakterisering van ProCures als zakkenvullers evenwel een “emotionele” reactie, maar “ik kan me die dondersgoed voorstellen. Zeker van de mensen die nu thuiszitten. Het is aan de huidige bewindvoerder om te kijken of de sleutelgelden goed in het bedrijf zijn gekomen”.
Polare-commissaris Cor Molenaar heeft echter moeite met de redenering. “Ja, ik denk dat ze gegokt hebben op de sleutelgelden. Zij waren de enige partij die zijn nek durfde uitsteken en nu worden ze afgemaakt omdat ze de boel verziekt zouden hebben. Ik denk dat ze te veel panden hebben overgenomen en daarmee een te grote schuldpositie hebben opgebouwd. Iedereen weet dat de vastgoedmarkt de afgelopen jaren is tegengevallen. Dan blijft die vastgoedportefeuille als een molensteen om je nek hangen. Niet alleen loop je zo sleutelgelden mis, je moet ook langer huur betalen dan je wilt.”