De tijd dringt voor Bed Bath & Beyond: vorig kwartaal was nog slechter dan verwacht, omdat de Amerikaanse keten met voorraadproblemen kampt. Een faillissement wordt steeds onafwendbaarder.
In de knoop met leveranciers
De Amerikaanse woonketen Bed Bath & Beyond zag in het vorige kwartaal zijn omzet nogmaals met 33% kelderen. Het was nochtans de belangrijke aanloopperiode naar de feestdagen, tot eind november. Ook het nettoverlies steeg nog sterker dan verwacht, van 276,4 miljoen naar 393 miljoen dollar (360 miljoen euro).
Het bedrijf schreef liefst honderd miljoen dollar op de voorraden af, wat duidt op de voorraadproblemen bij de retailer. CEO Sue Gove probeert het assortiment van de keten aanpassen, nadat de strategie van haar voorganger om te focussen op huismerken faliekant mislukte, maar kreeg dat niet op tijd voor elkaar.
Leveranciers wilden niet leveren of eisten snellere betaling, terwijl het bedrijf daartoe niet de middelen heeft. De voorraden raakten maar voor 70% aangevuld, geeft Gove toe. Ook consumenten laten de noodlijdende keten daardoor steeds meer links liggen: het aantal bezoekers in de winkels lag in november 23% lager, meldt Reuters.
Nog verdere besparingen
Vorige week gaf Bed Bath & Beyond toe dat het een faillissementsaanvraag overweegt. Toch toont Gove zich nog strijdvaardig: bovenop de bestaande plannen om het personeelsbestand met 20% in te krimpen en 150 winkels te sluiten, wil de CEO nu nog eens tachtig tot honderd miljoen dollar extra besparen.
De topvrouw zegt bezig te zijn met een turnaround waarmee de keten vertrouwde klanten terug hoopt te winnen, “na een periode waarin de producten en strategie waren afgeweken van hun voorkeuren”. Ze zegt “snel en effectief het assortiment en andere merchandising- en marketingstrategieën” te hebben veranderd, maar gehinderd te zijn door de voorraadproblemen.
Het is echter al de zoveelste CEO en reddingspoging op rij voor de Amerikaanse ‘big box’-retailer. Met de hulp van externe adviseurs onderzoekt het bedrijf daarom “alle strategische opties”, van het verkopen van activa tot dus een faillissement. Analisten gaan ervanuit dat de faillissementsaanvraag nog in de eerste helft van dit jaar volgt.