De hoge energierijzen bedreigen verticale binnenboerderijen. Voor het Amsterdamse Growy betekent het echter koopjestijd: de groenteteler neemt Duitse sectorgenoot &Ever over.
1600 kilo per dag
De één zijn fatale energierekening is de ander zijn kweekkas. De Amsterdamse ‘vertical farmer’ Growy neemt zo &Ever over van de falende Amerikaanse teler Kalera. Vorig jaar kwam Kalera in de financiële problemen door de snel stijgende energie- en personeelskosten. Een bewindvoerder is nu aangesteld om alle niet-Amerikaanse onderdelen van het bedrijf af te stoten. Kalera had eerder nochtans 130 miljoen dollar betaald voor &Ever.
Het Münchense &Ever heeft dertig medewerkers en 10.000 m² aan verticale kweekruimte. De Duitsers oogsten er elke dag zo’n 1600 kilo verse kruiden en groenten, zegt Growy-oprichter Ard van de Kreeke aan Het Financieele Dagblad. Growy neemt ook de verticale boerderijen van &Ever in Singapore en Koeweit mee over. Daar werken nog een twintigtal mensen.
Zuiniger met robots
Growy blijft tamelijk goed gespaard van de hoge energiefacturen omdat de eigen verlichting- en koelingssystemen respectievelijk 20% en 40% zuiniger zijn, zegt de oprichter. Ook de personeelskosten zijn veel lager dan bij de concurrentie dankzij robotisering: bij Growy zijn het robots die de kruiden en bladgroenten zaaien en oogsten.
Ookg andere verticale boerderijen raken flink in moeilijkheden: Europees marktleider Infarm ontsloeg recent 500 medewerkers en Nederlands marktleider Future Crops ging deze maand failliet. Sectorgenoot Glowfarms gooide dan weer de handdoek in de ring omdat de energietarieven verzesvoudigden. Energie was er goed voor driekwart van de kosten, aangezien de ‘indoor farms’ volledig op kunstmatige belichting en klimatisatie moeten beroepen.
Meer weten over verticale boerderijen en andere foodinnovaties? Je leest er alles over in het boek The Future of Food.