Vleesvervangerproducent Greenway sluit zijn restaurants in Antwerpen en Leuven om zich toe te leggen op supermarkten en business-to-business foodservice. Het vlaggenschip in Gent blijft wél open.
Pionier
Eind februari sluit het restaurant van Greenway in Antwerpen, eind maart komt ook aan het verhaal van Greenway Leuven een einde. Dat meldt het plantaardige merk op Instagram. “Greenway is uitgegroeid tot het Belgische plant-based merk in de supermarkt en in foodservice (B2B). We zijn ervan overtuigd dat daar onze toekomst ligt”, schrijft het bedrijf. Toch gaan niet álle restaurants dicht: “Greenway Gent blijft ons flagship restaurant waar het 25 jaar geleden begon.”
Greenway werd opgericht door Paul Florizoone, die als pionier van de vegetarische keuken een eerste restaurant met gezonde en duurzame fastfood opende in Gent en vervolgens ook producten ging ontwikkelen voor foodretailers – met Delhaize als eerste klant. Sinds 2021 volgt het merk een ‘open’ strategie, mede onder impuls van minderheidsinvesteerder Jan Haspeslagh (ex-CEO van Ardo). Intussen liggen de producten ook in de rekken bij Colruyt, Carrefour, Spar, Leader Price en online bij Rayon.be. Ook restaurants van Ellis Gourmet Burger, Bavet, Balls & Glory, Pizza Hut en Poule & Poulette hebben Greenway-producten op de kaart.