Nog niet op niveau van voor crisis
In totaal moesten in de eerste maanden van 2014 2672 bedrijven de boeken neerleggen, tegenover 3470 in 2013. In maart was de grootste daling op te merken: daar zakte het aantal bankroete bedrijven met bijna een derde naar 782. Het hoogste peil werd behaald in juli 2013, toen er 1201 faillissementen waren. Sindsdien is het aantal steeds blijven dalen.
Vergeleken met enkele jaren geleden is het aantal faillissementen echter nog steeds zeer hoog: in het eerste kwartaal van 2008 waren er slechts 1686 faillissementen. Sinds het uitbreken van de crisis is dat aantal echter flink gestegen.
In de horecasector steeg het aantal faillissementen wel met 15 procent in het eerste kwartaal van 2014. Die sector heeft veel last van de mindere koopkracht: “Veel consumenten zien een bezoek aan de horeca toch als een luxeproduct. Als mensen minder geld te besteden hebben, is dat één van de eerste dingen waarop ze bezuinigen.”
Nieuwe faillissementswet heeft impact
Faillissementsdeskundige Antonie Kerstholt gaat er van uit dat het aantal faillissementen voorlopig nog hoog zal blijven: “De crisis heeft niet alleen conjuncturele, maar ook structurele oorzaken. Het hele economische landschap is aan het veranderen. Wie daar niet in mee gaat, redt het niet”, stelt hij bij faillissementsdossier.nl.
Hij wijst daarbij naar de nieuwe faillissementswet, waarbij bedrijven na een faillissement onmiddellijk een doorstart kunnen maken door het benoemen van een stille bewindvoerder. Zo kunnen ze failliet gaan zonder veel aan waarde te verliezen.