Hugo Boss haalde vorig jaar een recordomzet van 3,65 miljard euro. De rebranding van het modemerk is een succes, maar de macro-economische malaise weegt dit jaar zwaarder door.
Vertraging in 2023
De groei ligt dit jaar niet in eigen handen, verzucht Hugo Boss-topman Daniel Grieder. Het modemerk is ervan overtuigd beter te kunnen presteren dan de markt, maar vreest de macro-economische omstandigheden. Na een recordomzet van 3,65 miljard euro in 2022, goed voor een indrukwekkende groei van 27%, denkt Grieder dat de groei in 2023 zal vertragen. De kaap van de 4 miljard euro zal het merk pas in 2025 ronden.
De operationele winst zal niettemin nog 5 tot 12% stijgen tot 350 tot 375 miljoen euro. Om de volatiliteit te beheersen, moeten merken nu volgens Grieder inzetten op flexibiliteit in de toeleveringsketen en snel reageren op veranderingen in de vraag. CFO Yves Müller is ook sterk bemoedigd door het meest recente herstel in China, na de heropening van de grenzen en de versoepeling van de coronabeperkingen, rapporteert Vogue Business.
50% meer per vierkante meter
Hugo Boss begon een jaar geleden met een ingrijpende rebranding, waarbij de merken werden opgesplitst naargelang de verschillende leeftijdsgroepen. Het merk verkoopt nu ook meer informele kledij onder de merken Boss voor millennials en Hugo voor Gen Z. Grieder, topman sinds 2021, werkt bovendien aan zijn “Claim 5”-strategie met vijf pijlers: het merken versterken, product is koning, leiderschap in digitaal, omnichannel opnieuw in evenwicht brengen en organisch groeien.
De online-omzet steeg vorig jaar alvast met 15%, een digitalisering die het merk dit jaar wil verderzetten. “We willen in de toekomst een tech-gedreven modeplatform worden”, aldus Grieder. “We willen niet alleen klanten hebben, maar ook fans. In de toekomst moet je je dus richten op: wie is je klant? Wat draagt hij en waar koopt hij het? Je klanten altijd in het midden plaatsen is heel belangrijk voor de toekomst.” Het vernieuwde winkelconcept in de flagshipstore van Regent Street in Londen zorgt er alvast voor 40 à 50% meer omzet per vierkante meter.