Nog 72 winkels van Delhaize zijn ook vandaag gesloten. De magazijnen van de supermarktketen zijn weer bereikbaar, na blokkades vrijdag en zaterdag. De vakbonden hebben er echter een doelwit bij.
Leverdienst nieuw doelwit
De vakbonden gaven dit weekend een duidelijk waarschuwingssignaal voor verdere escalatie bij Delhaize. Vrijdag blokkeerden actievoerders het wijndepot in Zellik: de hele dag lang verhinderden ze de toegang tot de in- en uitgangen van het gloednieuwe wijndistributiecentrum. Daardoor kon geen wijn worden geleverd aan de winkels, maar dat zorgde volgens de supermarktketen nog niet voor voorraadproblemen.
Zaterdag was het de beurt aan het e-commercemagazijn van Delhome in Drogenbos. Dat zorgt voor de thuisleveringen van onlineboodschappen – een dienst die momenteel overigens gratis is, nu zo veel winkels dicht zijn. Met de blokkade wilden de christelijke en socialistische vakbonden niet alleen de verzelfstandiging van 128 winkels aankaarten, maar ook de situatie bij Delhome zelf.
Bijkomende eisen
Het werk zou er immers met steeds minder mensen gedaan moeten worden: “Het aantal voltijdse werknemers bij Delhome is gedaald van 78 in 2014 naar 30 vandaag. Daarnaast besteedt het management steeds meer werk uit aan freelancers”, zegt Marina Kunzi van vakbond CSC A&S aan De Tijd. Er komen nu dus nog eisen bij: behalve de eigen winkels behouden, willen de vakbonden dat Delhome de “schijnzelfstandigen” in dienst neemt en meer mensen aanwerft.
“Deze blokkade is een waarschuwing. We zullen niet twijfelen om indien nodig verder te gaan als we niet gehoord worden door Delhaize en Delhome”, klonk het bij CNE. Op maandag waren alle depots niettemin gedeblokkeerd. Wel zijn nog steeds 72 van de 128 winkels in eigen beheer gesloten. In de winkels die opnieuw open zijn, staan klanten geregeld voor lege rekken, vooral op de versafdelingen. Het is een logisch gevolg van de dagenlange sluitingen.
Deur op een kier
Ondertussen zet socialistische vakbond BBTK wel de deur op een kier voor de verzelfstandiging van een deel van de winkels. Afgevaardigde Jan De Weghe zegt in een interview met HLN bereid te zijn om te onderhandelen over een compromis, maar blijft ongerust over de toekomst van het personeel.
Vooral zondagwerk mag geen verplichting worden, en voor mensen die om medische redenen niet alle taken kunnen doen stuurt de vakbond aan op een collectief ontslag volgens de wet-Renault voor de medewerkers (“meer dan 10%”) die geen werk zullen vinden bij de nieuwe franchise-uitbaters. Toch is de winkels in afwachting van een akkoord gesloten houden geen oplossing, vindt de vakbondsman. Hij verwacht in de toekomst eerder andere protestacties, zoals langzaamaanacties.