Met drie maanden vertraging voert Nederland het systeem van statiegeld in voor drankblikjes. Het is de bedoeling om tot 90% van het ingezamelde afval te recycleren en zo zwerfafval zo veel mogelijk te voorkomen.
Zwerfafval
In Nederland belanden jaarlijks 150 miljoen blikjes in de natuur, en dat aantal moet zo hard mogelijk naar beneden. Het doel is door het statiegeld de vervuiling met blikjes met liefst 90% te doen afnemen, bericht NOS. Dat is wel erg ambitieus: de invoering van statiegeld voor plastic flesjes zorgde voor ‘amper’ een halvering van flesjes in het zwerfvuil.
Consumenten zullen de blikjes kunnen binnenbrengen bij inzamelpunten in grotere supermarkten, tankstations langs snelwegen, sportclubs en grote treinstations. Een uitbreiding met inzamelpunten bij middelbare scholen zit ook in de pijplijn, omdat daar vaak veel blikjes op straat gegooid worden. Elk teruggebracht blikje levert 15 cent op, als het tenminste nog heel is en de streepjescode duidelijk leesbaar is.
Ook in België denken politici inmiddels na over statiegeld voor blikjes om het zwerfvuilprobleem in te dijken. Vlaanderen wil het invoeren vanaf 2025, al is er nog geen duidelijkheid over de manier waarop. In eerste instantie wil Fostplus digitale systemen uittesten. Mocht zo’n systeem niet haalbaar blijken, zou er een klassiek statiegeldsysteem komen, zoals in het buitenland.