Weg met vaste boekenprijs?
De Wet op de Vaste Boekenprijs schrijft voor dat boeken overal hetzelfde kosten, ongeacht de winkel waar ze verkocht worden. De prijs wordt hierbij bepaalt door de uitgever. Tien jaar geleden is de wet ingevoerd om ervoor te zorgen dat het ‘kleinere’ boek niet weggeconcurreerd wordt uit het cultuuraanbod.
Minister Bussemaker van Cultuur besluit na het zomerreces of de vaste prijs gehandhaafd blijft op basis van een advies van de Raad voor Cultuur over de Wet op de Vaste Boekenprijs. Sinds de introductie van de wet, tien jaar geleden, wordt het functioneren ervan elke vijf jaar geëvalueerd.
“Prijzen kunstmatig hoog”
In Denemarken zijn na het loslaten van de vaste prijs minder boeken verkocht, zegt de KVB. De organisatie verwijst hiervoor naar het rapport Nordic Book Statistics 2012. De statistieken worden branchebreed in heel Europa gebruikt om ontwikkelingen in de bedrijfstak te voorspellen. Ook het aantal boekhandels blijkt in Denemarken te zijn gedaald en de afzet en omzet van de totale markt nam er eveneens af.
Tegenstanders van de wet halen daarentegen aan dat een vaste boekenprijs de beschikbaarheid en diversiteit niet dient, maar de prijzen kunstmatig hoog houdt en er op deze manier voor zorgt dat er minder boeken verkocht worden. Daarnaast schrijft de Autoriteit Consument en Markt dat de wereld in de afgelopen tien jaar dusdanig is veranderd, dat de boekenmarkt verdrukt is geraakt door zelfpublicerende schrijvers en de ontwikkeling van streamingdiensten voor boeken. Overigens geldt de vaste boekenprijs voor e-books niet.