What’s Cooking? (het vroegere Ter Beke) neemt Imperial Meat en Stegeman dan toch niet over. De concurrentiewaakhond maakte bezwaren tegen de fusie tussen de nummer een en twee.
De tijd is op
Tot ten laatste 1 juni konden de twee bedrijven in geval van nood de stekker trekken uit hun overnameplannen, en dat hebben ze nu maar gedaan. In oktober 2021 kondigde de marktleider in charcuterie trots de veelbelovende acquisitie aan van de Belgische en Nederlandse takken van Sigma, waardoor merken als Aoste en Marcassou in de portefeuille zouden komen.
Dat akkoord tussen de nummers een en twee van de markt zinde de marktautoriteiten echter niet: vorige maand gaf het auditoraat van de Belgische Mededingingsautoriteit negatief advies. Het betekent nog geen formele weigering, maar op uitsluitsel kunnen beide bedrijven niet langer wachten. Moest de concurrentiewaakhond bovendien eisen dat bepaalde overlappende merken of fabrieken worden afgestoten, zou de overname toch aan waarde verliezen.
“We betreuren deze beslissing te moeten nemen”, zegt What’s Cooking? nu. Het bedrijf kiest echter “duidelijkheid boven een nog verder aanslepend proces”. De producent van Come a Casa richt zich voortaan weer op organische groei. “We geloven in de sterkte van onze eigen strategie. De accelerator op vlak van duurzaamheid en innovatie zal daarom in de eerste plaats van binnenuit komen”, aldus de persverklaring.