Wibra België heeft de wet-Renault niet nageleefd bij zijn reorganisatie en doorstart in 2020, oordeelt de arbeidsrechtbank van Luik nu. De winkelketen moet de ontslagen medewerkers een schadevergoeding betalen.
Reorganisatie afgekeurd
Drie jaar geleden moest Wibra in België gerechtelijke reorganisatie aanvragen, nadat de coronacrisis de al jaren verlieslatende winkels kopje onder duwde. De directie had toen meteen het plan opgevat om af te slanken, van 81 naar 36 winkels, maar kreeg daarvoor geen goedkeuring van de ondernemingsrechtbank van Gent.
De keten zag geen andere optie dan het faillissement aan te vragen, maar maakte al daags nadien een doorstart in handen van de directie. Het plan om verder te gaan met 36 winkels werd toen wel doorgevoerd, met akkoord van de curatoren. Omwille van het faillissement werden alle medewerkers in eerste instantie ontslagen, maar de 183 werknemers die de directie wilde houden kregen een nieuwe arbeidsovereenkomst.
Welke Wibra?
Het management liet destijds weten “een correcte weerspiegeling van de personeelssamenstelling” en ongeveer dezelfde arbeidsvoorwaarden (“geen structurele wijzigingen”) na te streven. Toch oordeelt de arbeidsrechtbank van Luik nu dat die doorstart niet correct is verlopen: het bedrijf had de wet-Renault voor collectieve ontslagen moeten volgen. Wibra moet de betrokken medewerkers een schadevergoeding van 3.500 euro betalen, bericht La Libre.
Wel is nog niet helemaal duidelijk wie die schadevergoeding moet ophoesten. De Wibra België die in de fout ging, is namelijk failliet en bestaat in principe niet meer. Of is de winkelketen die nu verdergaat onder dezelfde naam en met dezelfde directie (inmiddels aandeelhouders) toch dezelfde Wibra? Dat is nu aan het Hof van Justitie van de Europese Unie te bepalen… Wordt dus vervolgd.