Delhaize werkt aan een nieuw contract voor zijn zelfstandige ondernemers. De supermarktketen gaat voor meer uniformisering, maar maakt de spelregels zo ook strenger.
“Grijze zones” eruit
De 128 winkels die Delhaize straks verzelfstandigt, krijgen een streng franchisecontract voorgeschoteld. Nu de keten volledig overstapt op een franchisemodel wil ze “duidelijkheid scheppen”, zegt woordvoerder Roel Dekelver tegenover De Tijd. De “grijze zones” in de oude contracten gaan eruit.
Zo moeten de zelfstandigen weldra verplicht 95% van het Delhaize-aanbod voeren. Voordien lag het percentage niet vast, waardoor dat nogal kon variëren. Klanten verwachten echter overal “het typische assortiment”, aldus Dekelver. Ook moeten de ondernemers alle producten die ze via de franchisegever kunnen aankopen ook effectief daar inkopen. Dat klinkt logisch, maar heel wat winkels halen vandaag tientallen procenten omzet uit een eigen assortiment.
Wel mogen de zelfstandige uitbaters nog een “complementair assortiment” extern inkopen, zoals streekproducten of verse vleesbereidingen. “Jonagolds buiten Delhaize om aankopen is niet mogelijk, maar een appelras dat we niet hebben wel”, klinkt het: “Merkproducten zullen inderdaad vooral via ons aangekocht worden.” Wat wel of niet mag? Dat wordt in onderling overleg bepaald.
400 overnamekandidaten
Om “meer gelijkheid te creëren” legt Delhaize voor bepaalde producten ook maximumprijzen op. Het zou vooral om basisproducten en promoties gaan. Wie de regels overtreedt, riskeert voortaan ook boetes tussen 2% en 15% van de jaaromzet. Al zullen die boetes slechts uitzonderlijk, bij “herhaaldelijke grove inbreuken” en na meerdere waarschuwingen worden geheven, belooft de retailer.
In eerste instantie gelden de herziene contracten voor ondernemers die zich nieuw aansluiten, maar zodra de lopende overeenkomsten aflopen, krijgen ook bestaande franchisenemers de nieuwe regels. Een normale actualisering volgens Delhaize, maar Luc Ardies van Unizo denkt daar anders over. De zelfstandigenorganisatie verwacht toegevingen van de supermarktketen, niet het minst gezien de onrust en vakbondsprotesten door de huidige reorganisatie.
Delhaize zegt niettemin al 400 overnamekandidaten te hebben: elke winkel zou minimum één kandidaat hebben, veruit de meeste zelfs twee of meer. De meeste kandidaten (40%) hebben al een Delhaize, haast evenveel zijn er op dit moment werknemer (bijvoorbeeld de huidige geranten van geïntegreerde winkels).