China telt voor twee
Uit de gegevens die het blad heeft kunnen inzien, blijkt dat Aldi Nord en Aldi Süd al in februari 2013 in goed onderling overleg besloten dat het de zuidelijke Aldi zal zijn, die in China actief zal worden. Beide discounters willen elkaar in de markten waarin ze opereren niet voor de voeten lopen en spreken dus goed af wie welk stuk van de globale taart krijgt.
Over een termijn waarop de Chinese markt zou moeten worden betreden, meldt Manager Magazin verder niets. Wel blijkt uit de notulen dat China klaarblijkelijk voor twee geldt, want in de twee volgende internationale markten waar Aldi zich zou willen vestigen, geldt klaarblijkelijk de afspraak dat de noordelijke Aldi het voortouw mag nemen.
De gigantische Chinese markt is een enorme uitdaging voor Aldi Süd, ook omdat al zoveel Westerse retailers er niet in zijn geslaagd om de torenhoge verwachtingen in het land van de draak waar te maken.
Aldi.cn
Hoewel Manager Magazin meldt dat Aldi Süd in februari 2013 is geoormerkt om naar China te expanderen, blijkt de website aldi.cn al in maart 2003 door Aldi Süd te zijn geregistreerd. Op dit moment linkt die site door naar de algemene website van beide Aldi’s.
Deze registratie komt in maart 2015 te vervallen, maar dat is uiteraard geen indicatie voor de timing die Aldi Süd aanhoudt bij het betreden van de Chinese markt. Volgens PlanetRetail, dat de markttoetreding eerder in 2018 verwacht en zal Aldi de tijd nemen om alles grondig voor te bereiden.
Azië vierde continent voor Aldi Süd
Op dit moment zijn de Verenigde Staten de belangrijkste buitenlandse markt voor Aldi Süd: daar realiseerde Aldi volgens informatie van LebensmittelZeitung in 2012 een omzet van 6,1 miljard euro. Dat is bijna de helft van de Aldi-omzet in Zuid-Duitsland die in dat jaar op 12,4 miljard euro uitkwam. Groot-Brittannië volgt met een omzet van 2,7 miljard euro op enige afstand als derde markt voor Aldi Süd.
Naast Europa, Noord-Amerika en Australië zou Azië dankzij China het vierde continent zijn waarop Aldi Süd operationeel wordt. Het betekent ook de eerste operatie in een niet-Westerse opkomende markt voor de Duitse discounter, en wel een die zich razendsnel ontwikkelt en die in rap tempo digitaliseert. De opkomst van Alibaba is wat dit betreft exemplarisch.
Tweecijferige groei Chinese retail
Hoewel de groei-ontwikkeling niet gestaag omhoog gaat, noteert de Chinese detailhandelssector in de crisisjaren sinds 2008 elk jaar tweecijferige groeipercentages. Daarmee wordt China ’s werelds tweede retailmarkt, na de VS.
In 2008 groeide de retailomzet met liefst 21,6 procent, om in 2009 terug te vallen naar 15,5 procent. In 2010 noteerde de Chinese detailhandelssector weer een omzettoename van 18,1 procent, om de volgende twee jaren een dalende groeitoename van 18,1 en 14,3 procent.
Discount is zeker in levensmiddelen nog een onderontwikkeld format in China. Bekende formules zijn ‘5 Yuan’ van de Shanghaise retailer Nonggongshang en Dia, de Spaanse discounter die ooit tot Carrefour behoorde. Volgens PlanetRetail zijn 5 Yuan en Dia echter eerder prijsagressieve buurtwinkels, dan Aldi-achtige discounters.
Dankzij de groeiende middenklasse (niet alleen in de grootste steden maar ook in vele – voor Chinese begrippen – wat kleinere steden) zijn er zeker perspectieven voor Aldi Süd. Zowel voor Aldi zelf, als voor iedereen die is geïnteresseerd in retail, is Aldi in een markt als China dan ook een zeer interessante casus.
Aldi moet vertrouwen bouwen
“Dat Aldi Süd heeft besloten om in China een winkelnetwerk op te bouwen, is een teken van vertrouwen”, zegt Matthias Queck, researchdirecteur bij Planet Retail. “Aldi Süd is altijd zeer behoedzaam en heeft klaarblijkelijk voldoende vertrouwen dat China stabiel en veilig genoeg is om een investering voor de lange termijn te doen.”
Chinese consumenten zijn wel erg gericht op bekende merkartikelen: huismerken en vooral lokale Chinese merken worden daar toch met wantrouwen bekeken. Dat juist een discounter als Aldi, die het vooral van eigen fancy labels moet hebben, dan in China operationeel wordt, hoeft volgens Queck geen bezwaar te zijn.
“In andere markten heeft Aldi al meer merkartikelen tot haar schappen toegelaten”, zegt Queck. “Het klopt dat het vertrouwen in huismerken in China heel laag is. Daarom zal Aldi veel tijd moeten nemen om Chinese consumenten te overtuigen van de kwaliteit van zijn huismerken. Het is sowieso een geheel andere cultuur waarin Aldi in China gaat opereren: de discounter zal ter plaatse een veilige leverketen moeten opbouwen met leveranciers die standaarden in voedselveiligheid in acht nemen.”