Een gevaarlijke winkel voor de concurrentie
Het gevaar voor Albert Heijn komt niet vanuit Breda: om te zien met welk kaliber concurrentie de marktleider te maken krijgt, hoeven de Zaanse managers slechts 15 kilometer te reizen, want in Amsterdam-Noord heeft uitdager Jumbo sinds vorige week het begrip supermarkt op een hoger niveau getild.
De grote Jumbo Foodmarkt in Breda is weliswaar een mooie winkel, maar voor Albert Heijn is de vorige week geopende Amsterdamse Foodmarkt veel gevaarlijker. Het concept van de Foodmarkt was sinds de opening van de eerste locatie in Breda al bekend, maar dat is een winkel van liefst 6000 m², een formaat waarop in Nederland nu eenmaal niet zoveel locaties beschikbaar zijn.
Het gevaar van de Foodmarkt in Amsterdam-Noord zit hem in het veel kleinere formaat: met een vvo van 2600 m² is deze winkel amper half zo groot als de Bredase Foodmarkt. Als de Foodmarkt op dit metrage lukt, komt een veel groter aantal locaties in het land in aanmerking om tot dit innovatieve supermarktconcept te worden (om-)gebouwd. Een uitrol van Foodmarkt zal de concurrentie – en dan in eerste instantie Albert Heijn – treffen.
Zelfde beleving op veel minder meters
In Amsterdam is het veel geringere formaat vergeleken met Breda nauwelijks merkbaar. Natuurlijk heeft Jumbo concessies moeten doen, maar die heeft het vooral in de non-food, de droge kruidenierswaren en op de zuivelafdeling gedaan.
“We kijken goed naar de behoeften van klanten in een bepaald marktgebied”, zegt Jumbo-woordvoerder Claire Trügg. “In deze winkel krijgt vegetarisch en de Aziatische keuken meer aandacht en is er minder ruimte voor de Hollandse keuken.”
Vers en beleving bepalen 70 procent van het vvo van Foodmarkt Amsterdam, en die heeft niets te lijden gehad onder de uitdaging om de Foodmarkt op een veel geringer metrage toch tot zijn recht te laten komen, daarin is Jumbo – in samenwerking met de winkelontwikkelaars van VBAT – wonderwel geslaagd.
Frequenter maaltijdshoppen
Daarmee geeft het dekselse Veghelse familiebedrijf een intelligent antwoord op de verklaring die onlangs in het Verenigd Koninkrijk werd gedaan door Waitrose-topman Marc Price. Volgens Price zijn de weekboodschappen iets van de vorige eeuw, maar is de gemiddelde supermarkt nog steeds daarop ingericht.
De moderne consument is naar de mening van Price veel meer op zoek naar beleving en maaltijdoplossingen, en dat veel vaker in de week. Dan heb je geen traditionele supermarkt meer nodig, maar een Foodmarkt – zoals in Amsterdam-Noord, waar je ter plaatse zeer betaalbaar kunt eten of snel een kant-en-klare maaltijd (of maaltijdcomponenten) meeneemt.
En als je er dan toch bent, neem je gelijk wat reguliere boodschappen mee en/of je online bestelde artikelen. Een ophaalpunt voor online bestellingen is er in de Amsterdamse Foodmarkt nog niet, maar dat kan wel worden gerealiseerd als Jumbo zich online verder ontwikkelt.
Met Foodmarkt zet Jumbo Albert Heijn op achterstand
Foodmarkt is een antwoord op het dilemma zoals Mark Price schetst, een dilemma waaraan de gemiddelde Albert Heijn-winkel zich vooralsnog veel minder weet te ontworstelen. Het grote voordeel van Albert Heijn zit hem in de online expertise die de marktleider inmiddels heeft opgebouwd. Dat is een heel sterk punt, maar tegelijkertijd heeft Albert Heijn nog onvoldoende een antwoord geformuleerd op de Albert Heijn-supermarkt van de toekomst.
Die fysieke winkels vormen nu eenmaal de kernactiviteit van Albert Heijn. Op dat vlak heeft Jumbo de marktleider met Foodmarkt nadrukkelijk op achterstand gezet. Het is de blauwdruk voor de toekomstige ontwikkeling van menig Jumbo-supermarkt, of in Veghelse termen “van supermarkt naar versmarkt”, en dat in een omnichannelperspectief.
‘Foodmarkt is de kraamkamer voor Jumbo’
Zo ver wil Jumbo zelf nu nog niet gaan: “We hebben eerder aangegeven dat we in de toekomst tien Foodmarkten willen openen”, zegt Trügg. “Dit staat los van de online ontwikkeling. Foodmarkt is de kraamkamer voor andere Jumbo-winkels. Er worden nu al verschillende elementen van Foodmarkt doorgevoerd in reguliere supermarkten van Jumbo. Per winkel bekijken we welke elementen doorgevoerd kunnen worden.”
Foodmarkt is oorspronkelijk ontwikkeld voor de heel grote en nóg grotere metrages. Aanvankelijk dacht VBAT ook dat de tweede Foodmarkt die in Amsterdam zou worden geopend, zeker 8000 m² groot zou zijn. Hoe anders is het gelopen: ten tijde van de opening van de Bredase Foodmarkt speelde online nog geen rol, maar inmiddels is Jumbo toegetreden tot de retailers die nadrukkelijk werken aan het bouwen van een online supply chain.
Digitale dimensie van Foodmarkt
“We doen geen uitstpraken over het aantal vierkante meters dat geschikt is voor een Foodmarkt”, zegt Trügg. Het is echter zeer aannemelijk dat het terugschalen van Jumbo’s Foodmarkt naar een veel meer gangbaar formaat van 2600 m² alles te maken heeft met de digitale toekomst van een aanzienlijk deel van de toekomstige levensmiddelenomzet.
Jumbo denkt terdege na over manieren waarop fysieke winkels zich in een steeds meer digitale toekomst zullen ontwikkelen. Tegelijkertijd moet het sterk inzetten op de ontwikkeling van online expertise.
Bij Albert Heijn is de situatie precies omgekeerd: daar bestaat al veel online kennis en moeten de strategen en formulemanagers een antwoord vinden op de vraag hoe ze in hun kernactiviteit van buurtwinkels weer meer klanten en hogere kassa-aanslagen kunnen realiseren. De identieke groei van Albert Heijn daalt immers,en als er in de buurt van een gemiddelde Albert Heijn-winkel een Foodmarkt opent, wordt de positie van Albert Heijn er niet beter op.