Verschillende Nederlandse organisaties uit de voedingsmiddelensector hebben in een open brief de Nederlandse Europarlementariërs opgeroepen om tegen een verstrenging van de etiketteringsregels te stemmen. Volgens hen zijn de voorstellen onnodig, onhaalbaar en onzinnig.
De sector richt zijn pijlen onder andere op de verplichte vermelding van het land van herkomst van ingrediënten. “Meestal geeft de consument daar echt niet om”, luidt het, en “de herkomst zegt niks over de kwaliteit”. Daarnaast vrezen de organisaties dat de verplichte vermelding de deur openzet voor protectionistische acties, en dat terwijl voor de producenten de kosten stijgen: het etiket zou continu aangepast moeten worden.
Voor de consument levert het alleszins niets op, zo vindt de sector: de weinige consumenten die er iets om geven, zouden volgens hen de overvloed aan informatie op de etiketten niet meer kunnen verwerken. “Een bewuste keuze maken doe je aan de hand van de voedingswaarde, niet aan de hand van de herkomst van het product”, heet het verder.
De sector lanceert meteen een tegenvoorstel om de nieuwe regels bij te sturen. Er moet geen energie worden gestoken in het uitbreiden van de verplichte informatie, vinden ze. Die moeite wordt beter besteed aan het uitbreiden én beter begrijpbaar maken van de vrijwillige informatie op een etiket.
Onder andere de Nederlandse Zuivelorganisatie, het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel, de Land- en Tuinbouworganisatie en de Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie ondertekenden de brief. Op 19 april stemt het Europees Parlement over de nieuwe etiketteringsregels.