Het lineaire bedrijfsmodel van de mode-industrie is onhoudbaar: straks worden bedrijven verplicht te evolueren naar een circulair model, maar de meeste spelers zijn daar nog lang niet klaar voor. Toch dringt de tijd…
Nieuwe zakenmodellen
Begin 2024 opent The Loop, het inspiratiecentrum van RetailDetail in Antwerpen, een nieuw mode-innovatielab onder de noemer Re-Mode dat inzicht biedt in de duurzame toekomst van de retailwereld en de modesector. Het project is een samenwerking met experte duurzame mode Sara Kovic van Okret, de startup die modebedrijven begeleidt naar een circulair bedrijfsmodel.
“We gaan samen kijken naar de ontwikkelingen in de modesector: nieuwe businessmodellen, inspirerende voorbeelden. Niet alleen om ideeën aan te reiken en bezoekers te doen nadenken, maar ook om hen te engageren en oplossingen op maat aan te bieden voor hun organisaties.” Dat is een dringende noodzaak voor de vervuilende mode-industrie: er ontstaat immers een heel nieuw wettelijk kader dat bedrijven verplicht om te rapporteren over hun vorderingen op het vlak van duurzaamheid. De meeste modebedrijven zijn hier nog lang niet klaar voor.
Naar een circulair model
Met Re-Mode willen Okret en RetailDetail het bewustzijn verhogen in de sector en bedrijven aanmoedigen om de eerste stappen te zetten. “Technologie is niet het probleem, het zijn de mensen die verandering moeten aandrijven. Hoe ga je draagvlak creëren binnen je eigen organisatie om die nieuwe manier van werken en denken mee te dragen? Het mag niet beperkt blijven tot één persoon die de duurzame vakjes gaat afvinken. Dit moet leven in de hele organisatie, alle afdelingen hebben iets bij te dragen.”
De showruimte van Re-Mode wordt opgezet vanuit de hele waardeketen, vertrekkend van de grondstoffen over design, productie, logistiek, verkoop en gebruik… “Die keten eindigt niet meer met weggooien, zoals de lineaire systemen waar we nu in zitten, maar wel met ‘take back’: het terugnemen en hergebruiken van de stoffen na gebruik. Dat moeten bedrijven leren: hoe sluit je de cirkel? Alle bedrijven zijn vandaag lineair,” zegt Kovic, “maar dat is niet het model van de toekomst. Modebedrijven onderschatten wat er nodig is om naar een circulair model te evolueren.”
Waarde teruggeven aan textiel
Re-Mode zal de productie- en consumptiemodellen van de toekomst tonen. Vergis u niet: die toekomst is niet veraf meer. “Duurzame rapportering wordt verplicht vanaf 2026, dus moeten bedrijven er vanaf volgend jaar écht wel mee aan de slag gaan. Velen zijn nonchalant. De sense of urgency ontbreekt nog. Waar zijn de early adopters die deze beweging mee in gang zetten? Dit gaat over waarde teruggeven aan textiel. Dan wil de consument daar wel voor betalen.”
Okret geeft zelf het goede voorbeeld met het opzetten van een platform voor circulaire makers en met collabs die leiden tot een eigen Re-Mode collectie. In de lente kunnen geïnteresseerden aanschuiven bij Okret Academy, een accelerator die via een reeks masterclasses en hands-on workshops bedrijven leert over efficiënte waste management in de modesector en hoe dat gebonden is aan wetgeving binnen de Green Deal, met praktisch advies om er concreet mee aan de slag te gaan.
In het voorprogramma Gamechangers op de RetailDetail Night op 23 november vertelt Sara Kovic er alles over. Deelnemen kan nog nipt: via de knop hieronder boekt u uw last-minute ticket.