De toekomst van onze voeding? Die beleef je in Singapore. De stadstaat heeft het ambitieuze doel in 2030 30% van zijn voedsel te produceren, op slechts 70 hectare. Om dat te kunnen, wendt het landje zich tot spitstechnologie en kweekvlees.
70 hectare voor 5,8 miljoen inwoners
Hoe zorg je ervoor dat je in 30% van de voedselbehoefte lokaal kan voorzien als er amper plaats is voor landbouw? Het is niet de uitdaging waar de Europese boeren voor staan, maar die van Singapore. Het “30 by 30”-initiatief is een strategisch antwoord op de noodzaak om een groeiende bevolking te voeden met beperkte landbronnen, maar ook minder afhankelijk te zijn van import en weerbaarder te zijn voor externe schokken. Duurzaamheid is een ander belangrijk motief.
Singapore is ongeveer even groot als de stad New York en telt 5,8 miljoen inwoners. In het dichtbevolkte gebied hebben veel mensen niet eens een keuken, een afhankelijkheid die overigens voor de hele natie geldt: 90% van de voeding wordt geïmporteerd, slechts 1% van het grondgebied is landbouwareaal. Hoe voed je dan een derde van de mensen van eigen bodem?
Gebakken lucht, letterlijk
Het resultaat is dat Singapore een absolute pionier is in voedselinnovatie, met dank aan een regering die aanzienlijk investeert in onderzoek en innovatie binnen de agrofoodsector. Het Singapore Food Story R&D Programme trok meer dan 200 miljoen euro uit om onderzoek naar onder meer ‘urban farming’, duurzame voedingsmiddelen, voeding van de toekomst en voedselveiligheid te financieren.
Zo was Singapore het eerste land dat de verkoop van kweekvlees goedkeurde: je vindt er op restaurant al heuse nuggets die nooit een kip hebben gezien. Het land heeft sindsdien aanzienlijke investeringen gedaan in de plantaardige en celgebaseerde eiwitindustrie. Initiatieven zoals de Food Tech Innovation Centre Challenge en de Meatless Meat Challenge stimuleren de ontwikkeling en commercialisering van innovatieve “vleesloze” producten.
Helemaal baanbrekend is Solein, een eiwit dat wordt geproduceerd uit… lucht. Het eencellige organisme kan als proteïne aan bijna alle etenswaren worden toegevoegd, van vleesvervangers tot ijsjes. Hoewel het bedrijf Fins is, is het typerend dat Singapore vorig jaar als eerste groen licht gaf om het bijzondere voedingsmiddel op de markt te brengen. Niet verwonderlijk is de stadstaat dankzij dat innovatieve klimaat voor foodtechbedrijven de ‘place to be’ geworden.
De boerenstiel upgraden
Ook landbouw op onbenutte locaties, van zeeboerderijen tot verticale boerderijen, en een heropwaardering van de boerenstiel maken deel uit van de strategie. De overheid werkt samen met instellingen voor hoger onderwijs om geschoolde arbeidskrachten voor de agrofoodsector op te leiden, naast inspanningen om consumenten lokale boeren te doen steunen.
Door gebruik te maken van technologie, overheidssteun en een vooruitdenkende aanpak heeft Singapore zijn voedselsystemen gerevolutioneerd. De weg die de stad heeft afgelegd op het gebied van voedselinnovatie vormt voor een bijzonder inspirerende blauwdruk voor de toekomst van de voedingsindustrie. De stadstaat stelt niet alleen zijn eigen voedseltoekomst veilig, maar biedt ook waardevolle inzichten en oplossingen voor de wereldwijde uitdagingen rond voedselzekerheid.
De vooruitstrevende Aziatische retail zelf ontdekken? Vijf dagen lang neemt RetailDetail Retailhunt je in juni mee naar Singapore, waar we ook het beste van de NRF Big Show 2024 meepikken.