Helft Nederlanders kent iemand met glutenintolerantie
Bijna de helft van de mensen (45%) kent wel iemand die lijdt aan glutenintolerantie, toont het onderzoek aan. 1% heeft zelf coeliakie, 10% heeft een familielid met deze darmaandoening en 34% kent iemand van de vrienden en kennissen die geen gluten verdraagt. Zo’n 80% van de meer dan 1000 ondervraagden heeft weleens gehoord of gelezen over gluten: via vrienden of familie (40%), in krant, tijdschrift of brochure (20%) of op televisie (20%).
Gluten kan ook een mogelijke oorzaak van problemen met de eigen gezondheid zijn, denken de ondervraagden, vooral van buikpijnklachten (26%), een opgeblazen gevoel (23%), diarree (21%) en vermoeidheid (19%).
Ongeveer 1%, ofwel 170.000 Nederlanders, lijdt aan coeliakie of glutenintolerantie. Hoewel ongeveer 35.000 mensen de diagnose reeds kregen, denken experts dat er nog 125.000 mensen zijn die ook aan coeliakie lijden zonder dit te weten. Eerst moeten coeliakie en tarweallergie medisch worden uitgesloten. Aan de hand van bloedonderzoek wordt dan vastgesteld of er antistoffen voorkomen die wijzen op coeliakie. Frappant is wel dat bij 30% van de patiënten een diagnose pas boven de 50 jaar wordt vastgesteld.
Gluten: eiwit in granen
Hoewel bijna iedereen (92%) aangeeft bekend te zijn met de termen, weet tweederde van de ondervraagden (68%) dat gluten een eiwit is in granen als tarwe en rogge. Een op de zeven mensen (14%) denkt te weten wat gluten is, maar geeft een verkeerd antwoord. En dat terwijl bijna de helft (45%) wel iemand kent die geen gluten verdraagt.
Gluten komen voor in veel producten waaronder brood, pasta, meel, muesli, koekjes, snacks, diepvriespizza’s en ijshoorntjes. Bij mensen met coeliakie kan een zeer kleine hoeveelheid gluten een chronische ontsteking van de dunne darm veroorzaken met soms ernstige symptomen. Er is geen medicijn beschikbaar tegen coeliakie: de enig mogelijke behandeling is een levenslang strikt glutenvrij dieet.
Terwijl de bekendheid met coeliakie en tarweallergie groeit, wordt er steeds meer gesproken over een nieuwe vorm van glutenintolerantie: glutensensitiviteit ofwel glutengevoeligheid. Hoe vaak glutensensitiviteit voorkomt is nog niet bekend, maar deskundigen wijzen erop dat glutengevoeligheid vaker voorkomt dan coeliakie. Deze overgevoeligheid, een intolerantie van het lichaam zonder een allergische reactie, kan plotseling en op elke leeftijd ontstaan. Er wordt nu onderzoek gedaan naar tests om glutensensitiviteit vast te stellen.