Economische derving vers
De schatting komt per jaar neer op ongeveer 24.000 ton brood, 16.000 ton voedsel dat deels bestaat uit dierlijke producten en 145.000 ton overige producten.
Dit volume zou volgens de onderzoekers in 2013 neerkomen op een economische derving van 3,6% van de totaalomzet aan producten die niet zijn verkocht vanwege reststroom of diefstal en vers dat afgeprijsd werd verkocht.
Deze geschatte derving is het grootst bij slagerijproducten (9,3%), gevolgd door agf (5,6%), vleeswaren en kaas (4,7%), bakkerijproducten (5,8%), zuivel (2,1%) en kruidenierswaren (0,2%).
Reststroom beperken en verwaarden
Het rapport geeft aan welke mogelijkheden zijn onderzocht om reststromen te beperken en hoogwaardig te verwaarden. Zo is één manier om reststromen te beperken de mogelijkheden nagaan van een langere houdbaarheidsdatum voor ongekoelde producten.
Indirecte stromen kunnen tevens worden verwaard tot producten die geschikt zijn voor menselijke consumptie. Enkele supermarktketens, waaronder Ekoplaza en Plus, zijn hier momenteel mee bezig. Zo verkoopt Ekoplaza groentenomelet en groentensoep en brengt Plus sinds 1 mei Overlekker-soep en -saus (gemaakt van reststromen tomaten en uien) in 13 Plus-supermarkten.
De onderzoekers adviseren verder om onbenutte directe reststromen via het distributiecentrum aan charitatieve organisaties te leveren, de informatiestroom tussen deze organisaties en de supermarkten te verbeteren en de productaansprakelijkheid van gedoneerde producten te verleggen naar Voedselbanken Nederland. Ook wordt geadviseerd om bioraffinage als mogelijkheid voor verwaarding te onderzoeken.