Schandaal bij de Nederlandse elektronicaproducent Philips. In de eerste helft van de jaren 2000 zou de Poolse health care-divisie van het bedrijf systematisch ziekenhuisdirecteuren hebben omgekocht. Door middel van een steekpenningenfonds werden tal van ziekenhuisdirecteuren in Polen met behulp van contant geld overtuigd voor apparatuur van Philips te kiezen.
Marian Kulig
De zaak kwam aan het licht toen een voormalige Poolse tussenhandelaar, Marian Kulig, met zijn verhaal naar het parket stapte. Hij zou zelf, in opdracht van de plaatselijke Philips-directie, tussen 2000 en 2006 meer dan een miljoen euro aan steekpenningen hebben uitgedeeld aan ziekenhuisdirecteurs. Kulig leverde CT-scanners en andere medische apparatuur aan de hospitalen. In 2007 kreeg hij echter ruzie met de Poolse directie, en besloot het misbruik daarop aan het daglicht te brengen.
Directie voor Poolse rechtbank
Volgens Kulig zou in die periode alle winst van Philips Polen uit medische apparatuur afkomstig zijn uit deze “misdadige praktijken”, al is de reële draagwijdte van de zaak nog niet bekend. Op 13 juni moeten de drie betrokken directeuren voor de Poolse rechtbank verschijnen. De drie werden al eerder ontslagen bij Philips. Er zijn echter aanwijzingen dat het kantoor in Hamburg, destijds verantwoordelijk voor Oost-Europa, eveneens bij de zaak betrokken is.
VS kijkt met argusogen mee
Het staat buiten kijf dat dit verhaal nog een staartje krijgt. Behalve de Poolse justitie, is ook de Amerikaanse overheid van plan de zaak uit te spitten. Het hoofdkantoor van Philips medische afdeling bevindt zich namelijk in de VS, waar het bedrijf ook op de beurs genoteerd staat. Ten gevolge van de Foreign Corrupt Practices Act, kan ook de Amerikaanse justitie Philips veroordelen. Dit gebeurde bijvoorbeeld eerder met Siemens, die in 2008 liefst $800 mio dollar moest ophoesten voor corruptie. Philips heeft een intern onderzoek opgestart, maar weigert voorlopig alle verdere commentaar.