De overblijvende Belgische tak van Big Bazar zit in een gerechtelijke reorganisatieprocedure. Eigenaar Kooistra blijft erin geloven en heeft zelfs al een nieuwe winkelopening voorzien, maar moet eerst tot een vergelijk komen met de schuldeisers.
Reddingsplan
Op 24 april heeft Big Bazar in België bescherming tegen schuldeisers gekregen van de rechtbank. De discountketen moet nu een reddingsplan uitwerken en tot een akkoord komen met de schuldeisers. Ook de rechtbank moet het reddingsplan goedkeuren, anders dreigt het faillissement.
Hoeveel openstaande schulden Big Bazar heeft, is niet bekend. Tegenover het Financieele Dagblad uiten schuldeisers de vrees dat de keten alleen tijd probeert te kopen, na al maanden niet te betalen. In een persbericht zegt de retailer nu het winkelbestand te herzien en op zoek te naar kleinere panden. Ook zoekt Big Bazar nieuwe leveranciers en is er sinds kort een partnership met een inkoopbedrijf.
“Een nieuw hoofdstuk”
De problemen zouden te wijten zijn aan het wegvallen van de Nederlandse tak, aldus de persverklaring. Alle backoffice-werkzaamheden gebeurden immers in Nederland. Door het Nederlandse faillissement viel zelfs het internet in alle winkels weg, wat “bijna een maand heeft gekost om volledig te herstellen”. Ondertussen is ook een nieuw servicekantoor en logistiek centrum geopend in het Limburgse Oudsbergen, die de administratie “sinds medio april” weer onder controle zou hebben.
De herstructurering van Big Bazar België moet nu “een nieuw hoofdstuk” mogelijk maken. Eigenaar Heerke Kooistra gelooft in een toekomst met kleinere panden in stads- en winkelcentra en een vernieuwd winkelconcept. Eind mei of begin juni opent zo al een eerste nieuwe locatie, waar ook de nieuwe winkelformule zal worden getest.
Tegelijk zullen sommige bestaande vestigingen de deuren sluiten. Medewerkers zouden een plaats aangeboden krijgen in een nabijgelegen filiaal, al zijn dat er niet meer veel: Big Bazar telt op dit moment slechts acht winkels. De winkels in Sint-Truiden, Olen en Sint-Pieters-Leeuw sloten de afgelopen maanden al, na oplopende huurachterstanden.