De Amerikaanse rechtbank heeft het reorganisatieplan van American Apparel goedgekeurd. Meteen mag oprichter Dov Charney een kruis maken over een comeback bij zijn geesteskind. Charney liet al weten niet in beroep te gaan.
Ondanks bod van 300 miljoen dollar
De geplaagde modeketen American Apparel kan onder een nieuwe eigenaar werk maken van een doorstart. De handelsrechtbank van Wilmington (Delaware) heeft zopas ingestemd met het reorganisatieplan waarbij de huidige schuldeisers 230 miljoen dollar aan obligaties omzetten in aandelen. De keten treedt nu officieel uit “chapter 11” en komt in handen van een aantal hedge funds, bij wie Monarch Alternative Capital.
De rechterlijke beslissing maakt meteen ook een einde aan de overnamepoging door Dov Charney, de omstreden oprichter van American Apparel. Die had, met de steun van twee investeringsfirma’s (Hagan Capital Partners en Silver Creek Capital Partners), een bod van 300 miljoen dollar uitgebracht om de keten die hij in 1989 had opgericht ‑ maar waar hij in 2014 de laan uitgestuurd werd na klachten over seksuele intimidatie ‑ weer in handen te krijgen.
Charney liet al weten de handdoek in de ring te gooien. Echter niet zonder nog een laatste keer uit te halen naar het huidige management: “De trieste werkelijkheid is dat American Apparel, de grootste kledingfabrikant van Amerika, niet zal kunnen overleven.” Al ziet de huidige topvrouw Paula Schneider dat uiteraard anders: “We hebben de financiële middelen, we hebben een strategie, we hebben een goed management en een ongelooflijk merk. Ik wil van daaruit vertrekken en iets moois opbouwen.” Voor de kledinggroep werken 8.700 mensen.