In het laatste kwartaal heeft de entertainmentsector in Nederland een flinke omzetstijging van 10 procent gekend. GfK wijst die groei vooral toe aan het succes van de PlayStation 4 tijdens het eindejaar en de opmars van de digitale abonnementen.
Streaming steeds populairder
De voornaamste groeier binnen de consumentenelektronica was de gamesmarkt, waarbij de homeconsoles een groei kenden van 25 procent. Dat is voor het grootste deel te danken aan de PS4, aangezien de helft van de softwareverkoop in het vierde kwartaal voor de console van Sony was. De best verkopende games waren titels uit de reeksen FIFA, Call of Duty en Grand Theft Auto. Dat schrijft Entertainment Business.
Ook video-on-demand blijft stevig doorgroeien. 40 procent van de internetgebruikers ouder dan 13 jaar zegt over zo’n abonnement te beschikken. Netflix blijft het grootste marktaandeel hebben met 58 procent van de gebruikers. Consumenten kiezen er ook steeds minder voor om films of afleveringen van series per stuk te huren. De fysieke verkoop van films en series doet het daarentegen minder goed. Die is in het vierde kwartaal van 2015 met bijna 20 procent gedaald.
38 procent van de internetgebruikers maakt gebruik van muziekstreamingdiensten, zoals Apple Music, Spotify en Google Play Music. Spotify blijft hier wel de markt overheersen met een marktaandeel van maar liefst 86 procent. 22 procent van de gebruikers zegt ook nog steeds illegaal muziek te downloaden.
Muziek blijft in de winkel wel nog steeds verkopen en dankzij het succes van de nieuwe albums van Marco Borsato en Adele is de verkoop er zelfs met 10 procent op vooruitgegaan. Ook de verkoop van vinyl blijft groeien.
Ook groei bij telecom
GfK bekeek ook de andere non-foodmarkten in Nederland en daaruit viel op dat naast de entertainmentsector ook bij telecom (+10 procent) en doe-het-zelf (+6 procent) sprake is van een mooie groei. Binnen telecom groeide de markt van mobiele accessoires met 24 procent. Voor de doe-het-zelfsector is dit al het derde kwartaal op rij dat er sprake is van groei.
Minder goed nieuws was er voor de markten fietsen (-20 procent), consumentenelektronica (-2,6 procent) en fashion (-2,6 procent).