Supermarktketen Lidl wil een nieuw distributiecentrum bouwen aan de A15 bij Oosterhout, op een kavel van 16 hectare op Park15 langs de snelweg. Wanneer de bouw begint en wat de bouwkosten zijn, is nog niet bekend.
Derde duurzame distributiecentrum
Het toekomstige distributiecentrum op het bedrijventerrein tussen Arnhem en Nijmegen in de Overbetuwe wordt voor Lidl het derde duurzame pand dat de keten laat bouwen. Ook het distributiecentrum in Heerenveen (dat Lidl drie jaar geleden opende) en dat in Waddinxveen (dat momenteel nog in aanbouw is) zijn duurzaam ontworpen.
De aandacht van de discounter gaat vooralsnog eerst uit naar de locatie in Waddinxveen. Dit complex op bedrijvenpark Logistiek Park A12 is 50.000 m² groot en moet het duurzaamste distributiecentrum van Nederland worden. Met de bouw is een investering van ruim 70 miljoen euro gemoeid. Lidl Waddinxveen moet in januari 2017 operationeel zijn.
Ledverlichting en zonnepanelen
Het nieuwe distributiecentrum in Waddinxveen wordt verlicht met ledlampen en krijgt meer dan 4000 zonnepanelen op het dak. Hiermee is het gebouw op een zonnige dag volledig zelfvoorzienend. Er komt geen gasaansluiting, waardoor het distributiecentrum kan draaien zonder gebruik van fossiele brandstoffen. Het regenwater wordt opgevangen voor onder meer de naastgelegen landbouwkassen. Het nieuwe distributiecentrum heeft van BREEAM, de organisatie die wereldwijd duurzame gebouwen beoordeelt, de hoogste certificering Outstanding.
Lidl Nederland wil waar mogelijk nieuwe ontwikkelingen en innovaties toepassen om de ecologische voetafdruk steeds verder te verminderen. Door te besparen op energieverbruik, grondstoffen en gebruik van duurzame bouwmaterialen wil de discounter kosten- en milieubewust ondernemen. De discountketen houdt ook rekening met de omgeving en de ontwikkeling van lokale flora en fauna: zo worden er in Waddinxveen 250 bomen geplant en zorgt een natuurvriendelijk beheerplan voor duurzaam medegebruik van planten en dieren in het omliggende gebied. Ook de leveranciers van het nieuwe distributiecentrum zullen straks gebruik maken van duurzame en verantwoorde recyclebare materialen.
Gericht op duurzaamheid
Lidl is al enige jaren sterk gericht op duurzaamheid: zo is voor nieuwe Lidl-winkels het Energielabel A++++ de standaard. Het distributiecentrum in Heerenveen is al gecertificeerd met het BREEAM **** Excellent oplevercertificaat van de Dutch Green Building Council. Ook Lidl Heerenveen heeft geen gasaansluiting: de bodemwarmte en restwarmte van de koelinstallaties worden gebruikt om te verwarmen. Het gebouw heeft HR+++-glas en er branden alleen ledlampen. Het gebouw kostte destijds 42 miljoen euro.
Momenteel belevert Lidl de ruim 400 winkels in Nederland vanuit vijf distributiecentra: naast Heerenveen is dat vanuit Etten-Leur, Tiel, Weert en Zwaag.