De Amsterdamse Hartenstraat, één van de Negen straatjes, wordt naar eigen zeggen de eerste bontvrije straat van Europa: na aansporing van dierenbeschermingsorganisatie Bont voor Dieren schrappen alle negentien winkeliers bont uit hun assortiment.
Weg van de roots
Merken als COS en Marc O’Polo hadden al een bontvrij beleid, maar andere winkels verkochten nog wel stukken pels van nertsen, konijnen en vossen. Na een voorlichtingscampagne van Bont voor Dieren in deze kledingbedrijven over dierenleed in de bontindustrie zijn ook onder andere het Amsterdamse filiaal van Karl Lagerfeld overstag gegaan en hebben ze besloten om het bont uit hun winkel te verwijderen.
Gisteren werd de Hartenstraat dan ook officieel ingehuldigd als “Bontvrije winkelstraat’ Het straatnaambord werd onthuld door wethouder voor dierenwelzijn Laurens Ivens en actrice Georgina Verbaan. De omslag naar bontvrije straat is opmerkelijk, aangezien de Hartenstraat (vroeger Hertenstraat) zijn oorsprong vond als centrum van de huidbewerking, net als de naburige Wolvenstraat en de Berenstraat.
In een persbericht juicht Bont voor Dieren de stap toe: “De Hartenstraat als bontvrije winkelstraat geeft zo’n mooie illustratie van de veranderingen over 400 jaar. Bont past niet in het enentwintigste-eeuwse straatbeeld. Ondernemers in de Hartenstraat hebben hun hart op de juiste plek, en ik ben ervan overtuigd dat er nog vele andere straten zullen volgen”, stelt directeur Nicole van Gemert in een persbericht.
Ook winkelstraatmanager Lony Scharenborg is tevreden: “De eerste bontvrije straat van Europa! Dat past bij De 9 Straatjes en helemaal bij de Hartenstraat. De ondernemers van de Hartenstraat, tussen de Keizers- en Herengracht, willen Amsterdam en de wereld graag laten zien dat het mogelijk is gezamenlijk te besluiten geen bont te verkopen van dieren die enkel voor hun vacht worden gefokt en gedood.”
De deelnemende winkels komen dan ook te staan op de bontvrijlijst van Bont voor Dieren en retailers die het bontvrije handvest ondertekenen, worden ook opgenomen binnen het Fur Free Retailer Program dat door internationale dierenbeschermingsorganisaties gehanteerd wordt.