Ook de Stichting Ik Kies Bewust heeft aan de minister van Volksgezondheid Schipper geadviseerd om te stoppen met het gebruik van het blauwe Vinkje. Het groene Vinkje blijft wel bestaan en de stichting wil een nieuw initiatief lanceren.
“Onvoldoende maatschappelijk draagvlak”
“Ondanks dat veel levensmiddelen door het gebruik van het blauwe Vinkje verbeterd zijn, is geconstateerd dat er onvoldoende maatschappelijk draagvlak is om deze logovorm te handhaven. Het advies luidt dan ook het blauwe Vinkje als logo te laten vervallen”, schrijft de stichting op zijn website.
De stichting wil wel een nieuw initiatief lanceren rond “innovatie en herformulering van levensmiddelen met een brede maatschappelijke basis, waarbij ook consumenten een belangrijke rol spelen”.
Verwarrend
Het blauwe Vinkje toont aan wat een ‘bewuste keuze’ is binnen een bepaalde productgroep, terwijl het groene Vinkje dan weer staat voor de gezondere keuze. Volgens de Consumentenbond was dat verschil echter niet altijd duidelijk bij de consument, aangezien de blauwe variant ook kon verschijnen op minder gezonde opties.
Bij de Consumentenbond zijn ze dan ook bijzonder tevreden met het advies van de Stichting Ik Kies Bewust om het blauwe Vinkje te schrappen. “Bijna 20.000 consumenten lieten op onze campagnesite weten dat ze de strijd tegen het Vinkje steunden en ook via social media kregen we veel bijval. Dankzij deze steun werd onze campagne in korte tijd een succes en lijkt het Vinkje op producten met veel suiker, verzadigd vet en zout verleden tijd”, aldus Bart Combée, directeur van de Consumentenbond.
In mei van dit jaar werd de goedkeuring voor het Vinkje nog met een jaar verlengd. Ook toen was er al protest van de Consumentenbond.