Het is bar en boos gesteld met de brandveiligheid in bouwmarkten. Experts spreken over ‘tikkende tijdbommen’, waarbij het slechts een kwestie van tijd is voordat er iets helemaal mis gaat. Eén enkel vonkje tijdens het mengen van verf kan desastreuze gevolgen hebben, schrijft De Telegraaf.
Geen diploma
In dat dagblad noemt Jorrit Nieuwenhuis van ingenieursbureau Arcadis het ‘verbijsterend’ dat werknemers van amper zestien jaar met verpakte chemische stoffen als terpentine, lijmen, wasbenzine en ammonia mogen ‘goochelen zonder fatsoenlijke opleiding’. Volgens hem is het schokkend dat in bouwmarkten niet dezelfde strenge eisen worden gesteld als in de chemische industrie.
“Ik denk dat in geen enkele Nederlandse bouwmarkt iemand rondloopt met het diploma ‘geslaagd voor veilig omgaan en werken met gevaarlijke stoffen’. Uitermate zorgelijk”, aldus Nieuwenhuis. Ook de Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding (NVBR) is bezorgd. Zij raden winkeliers aan om vluchtige stoffen op te slaan in brandwerende kluizen en alleen vanuit veilige ruimten te verkopen, net als vuurwerk. “Maar er is geen wet- en regelgeving omdat het gaat om zogenaamde kleinverpakkingen”, aldus een woordvoerder.
Mogelijk rampzalig
Volgens Nieuwenhuis kunnen de gevolgen van een brand bij een bouwmarkt rampzalig uitpakken. “Er zijn in de meeste bouwmarkten geen veilige compartimenten of gangpaden die met deuren kunnen worden afgesloten. Hoewel de regelgeving in maart 2009 werd aangescherpt, is er amper iets gebeurd.” Een zegsman van de doe-het-zelfbranche nuanceert de berichtgeving. Volgens hem doet de branche alles om gevaarlijke situaties te voorkomen en zijn er regelmatig controles door de brandweer.