Nederland wil over vijf tot tien jaar wereldwijd koploper zijn in gezonde en duurzame voeding. Dat schrijven staatssecretaris van Economische Zaken Van Dame en minister van Volksgezondheid Schippers in een brief rond de Voedselagenda.
Investeren in innovaties
In de brief geven ze een overzicht van de afspraken die het afgelopen jaar al gemaakt zijn rond een veiliger, gezonder en duurzamer voedselsysteem. Daarnaast wordt ook aangegeven welke stappen de komende jaren moeten gezet worden om op dat vlak wereldwijd koploper te worden.
Zo moet er geïnvesteerd worden in innovaties die moeten leiden tot een gezonder voedselaanbod met minder zout, minder verzadigd vet en minder calorieën. Ook moeten jongeren in de toekomst aangezet worden om meer groenten en fruit te eten en moet gezonde voeding een grotere rol krijgen in de zorg. Bij de productie van voeding wordt dan weer ingezet op een landbouw en een levensmiddelenindustrie die is gebaseerd op duurzame grondstoffen en een gezonde bodem en die rekening houdt met klimaat, dierenwelzijn en biodiversiteit.
Om de Voedselagenda te ondersteunen zal er vanaf 2017 elk jaar 20 miljoen euro vrijgemaakt worden voor de ondersteuning van innovaties vanuit bedrijven en maatschappelijke organisaties.