Wefood, een supermarkt vol producten die hun “tenminste houdbaar tot”-datum overschreden hebben, heeft in Kopenhagen een tweede winkel geopend. Een derde winkel, in Aarhus, staat op de planning.
Voedsel verspillen beperken
Het tweede filiaal startte in Nørrebro, een wijk in de Deense hoofdstad met veel immigranten die tevens in opkomst is bij tweeverdieners. In februari ging in de wijk Amager de eerste Wefood open, maar deze winkel trekt zoveel klanten dat Folkekirkens Nødhjælp de nood zag aan een tweede. Doel van Wefood is de voedselverspilling in Denemarken – meer dan 700.000 ton per jaar – beperken. De eerste winkel verkocht sinds begin dit jaar al ruim 40 ton voedsel.
De producten die Wefood verkoopt zijn afkomstig van fabrikanten en andere supermarkten. Het gaat om producten als flessen wijn en sappen, babyvoeding, groenten en fruit en brood dat wordt aangeleverd door supermarktformule Føtex. Het aanbod bij Wefood wisselt regelmatig, omdat dit afhangt van aanlevering en beschikbaarheid. De verkoopprijs ligt op dertig procent tot ongeveer de helft van de reguliere supermarktprijs. De medewerkers zijn vrijwilligers en de omzet van de winkels gaat naar goede doelen.
Nederland: restpartijen
In Nederland is het niet toegestaan om producten voorbij de tht en in beschadigde verpakking op de markt te brengen. Wel zijn er formules met restpartijen van A-merken, zoals Budget Food dat onlangs de achtste winkel begon en C&B Store. De producten komen uit overproductie of hebben seizoensgebonden verpakkingen.
Ook reguliere supermarktformules ontwikkelen initiatieven om voedselverspilling te beperken: bij onder andere Dirk van den Broek krijgen tijdens het vervoer beschadigde verpakkingen van groenten en fruit het label Opnieuw verpakt en gaan ze met forse korting terug in de schappen.