Biosupermarktketen Marqt maakt nog dit jaar nettowinst, maar het wil dat niet ten koste van alles doen. “Als de winst groter is dan 3%, dan moet een groot deel daarvan terugvloeien naar de klanten en werknemers”, klinkt het.
Verlinvest verkoopt aandeel
Die afspraak werd gemaakt met de twee nieuwe investeerders, beleggingsfonds Triodos Organic Growth Fund en investeringsfonds Social Impact Ventures. Zij kopen hun aandelen van het Belgische Verlinvest, het investeringsvehikel van de families achter AB InBev dat sinds 2012 een minderheidsaandeel in Marqt had.
Met de nieuwe aandeelhouders werd de afspraak gemaakt dat er maximaal 3% winst op de omzet wordt gemaakt. Is die winst groter, dan vloeit een kwart daarvan terug naar de aandeelhouders en de rest naar de klanten en de medewerkers. “Als we meer verdienen, willen we dat teruggeven, zodat de klant ook weet: ik kan hier niet te veel betalen en tegelijkertijd niet te weinig omdat al die kwaliteit- en duurzaamheidseisen in acht worden genomen”, zegt oprichter Quirijn Bollen in een interview met het NRC.
Veiligheidsmechanisme
Bollen ziet in die afspraak ook een veiligheidsmechanisme om het idee achter Marqt te vrijwaren. “Stel dat we het winstaandeel van de aandeelhouders niet zouden begrenzen. Dan zou er altijd de perverse prikkel kunnen zijn dat ze zeggen: laten we de kosten verlagen. Laten we goedkoper inkopen, het niet zo nauw nemen met duurzaamheid, méér verdienen en zo aandeelhouderswaarde creëren. Met deze afspraak veranderen we het systeem.”
Hij blijft ook bij het idee dat er in Nederland plaats is voor ongeveer zestig vestigingen van de keten. Momenteel zijn er vijftien supermarkten van Marqt. Vorig jaar werden er geen nieuwe vestigingen geopend, maar dat zou dit jaar wel het geval zijn.