Sligro neemt in haar assortiment zeven soorten koelverse soep op van de Verspillingsfabriek. De fabriek bereikt met de producten nu ook out-of-home-, catering- en horecalocaties.
Van geredde groenten
De koelverse soepen van geredde groenten in de smaken paprika, broccoli, tomaten, ui, courgette, champignon en goulash zijn bij de groothandel verkrijgbaar onder het label De Verspillingsfabriek. Dezelfde soepen zijn sinds vorige maand eveneens bij foodservice groothandel Deli XL te bestellen. Ze zijn hier via de webshop verkrijgbaar in tweeliterverpakking.
Producten van geredde groenten staan ook in de supermarkt: enkele weken geleden lanceerde Jumbo ketchups van geredde tomaten. De soepen van de Verspillingsfabriek staan daarnaast onder de naam Barstensvol in de winkels van Emté, de supermarktformule van Sligro Food Group, en bij MCD supermarkten.
Verspillen in keten beperken
De Verspillingsfabriek in Veghel ging ruim een jaar geleden van start om voedselverspilling in de keten te beperken. Jaarlijks wordt er in Nederland minstens voor vijf miljard euro weg aan voedsel weggegooid: misvormde groenten, overschot van boeren, telers, tuinders, veilingen of reststromen van bijvoorbeeld professionele versnijders. Van deze restpartijen groenten maken chef-koks en collega’s met een afstand tot de arbeidsmarkt in de Verspillingsfabriek producten zoals koelverse soepen en sauzen.
Het ziet er naar uit dat samenwerking met diverse partijen langzaam resultaat gaat opleveren. Eind vorig jaar ondervond de locatie tegenvallende afzet en moeizame steun van retailers. De fabriek in Veghel maakt deel uit van de locatie THREE-SIXTY, waar ondernemers, studenten en startups samenwerken aan innovaties op het gebied van voedselverspilling.