Outdoorwinkelketen AS Adventure heeft bij zijn banken een schuldherschikking verkregen, waardoor 85 miljoen euro schulden worden kwijtgescholden. Dat komt niet zonder een prijs: de helft van de keten is voortaan in handen van een groep van 12 banken.
Schuldonderhandelingen sinds de herfst
Die reddingsoperatie werd in een Amsterdamse rechtbank uitgesproken, zo blijkt uit een bericht in het Nederlandse vakblad De Jurist waar De Tijd over bericht. Het is de uitkomst van moeizame onderhandelingen tussen AS Adventure en de banken, die al aanslepen sinds de herfst van vorig jaar.
AS Adventure werd extra hard getroffen door de coronacrisis omdat de keten al een stevige schuldenlast worstelde, waarmee het bedrijf in het vizier van zijn banken liep. De uitspraak van de Amsterdamse rechter is het besluit van die onderhandelingen.
Grote verliezer in het verhaal is het Franse investeringsfonds PAI, dat voortaan de controle over AS Adventure moet delen met een bankenconsortium. PAI blijft wel eigenaar van de andere helft van de aandelen, maar moet daarvoor in de buidel tasten. Er komt een nieuwe kapitaalverhoging van 25 miljoen euro. Die komt bovenop een eerdere kapitaalinjectie in de vorm van een aandeelhouderslening van 15 miljoen euro die PAI in 2019 doorvoerde.
Nog niet uit gevarenzone
PAI nam een risico toen het 6 jaar geleden AS Adventure overnam voor 400 miljoen euro door middel van wat in het jargon een “leveraged buy-out” heet. Daarbij gaat de overnemer een pak schulden aan om de deal te financieren, waarna die schulden worden overgeheveld naar het overgenomen bedrijf dat dan moet opdraaien voor de aflossing ervan.
In het geval van de AS Adventure-deal werd de helft van het overnamebedrag geleend en op de balans van de outdoorketen gedropt. Dat kwam bovenop de bestaande schuldenberg van 83 miljoen euro. Deze transactie topt de schuldenberg nu wel wat af, maar AS Adventure is met een totale schuldenlast van 198 miljoen euro zeker nog niet uit de gevarenzone.