Producenten van koffie en chocolade moeten straks bewijzen dat hun producten niet uit ontbost gebied komen. Daarover is een nieuw, historisch akkoord bereikt binnen de Europese Unie. Producten die een link hebben met ontbossing mogen Europa niet meer binnen of buiten.
Op foto bewijzen
De voorbije dertig jaar zijn wereldwijd bosgebieden groter dan de oppervlakte van Europa (420 miljoen hectare of 4,2 miljoen km²) verdwenen door ontbossing, berekende de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties. Vooral voor de teelt van palmolie en soja voor dierenvoer worden massaal wouden omgekapt. Op termijn is dat echter een grote bedreiging voor de biodiversiteit en het klimaat.
De EU heeft vandaag een historisch akkoord bereikt over een “baanbrekende wet” tegen ontbossing. Bijzonder aan de wet is dat grondstoffen die vaak in verband worden gebracht met ontbossing, verplicht moeten aantonen waar ze vandaan komen, via een certificaat op basis van satellietbeelden en GPS-coördinaten. Zonder dat certificaat niet hebben, mogen ze de EU niet in.
Van gehakt tot meubelen
Het gaat concreet om rundvlees, koffie, cacao, rubber, hout en palmolie. Ook voor producten op basis van de grondstoffen (zoals leer, chocolade, meubelen en papier) geldt de wet. Biodiesel en maïs zijn (nog) niet opgenomen, maar de Europese Commissie bekijkt of die er later nog bij moeten.
Bedrijven die met ontbossing in verband worden gebracht, mogen niet meer in de EU invoeren of uitvoeren. Het aantal controles hangt weliswaar af van het land van productie. In landen met het hoogste risico wordt 9% van de handelaren gecontroleerd, meldt Euractiv. Europa hoopt dat importlanden zo ook hun beleid veranderen.
De wet moet nu nog gestemd worden door het Europees parlement en zal naar verwachting volgend jaar in voege treden. Grote en middelgrote ondernemingen krijgen dan nog wel 18 maanden om zich aan te passen, micro- en kleine ondernemingen hoeven pas over twee jaar in regel te zijn.