Vragen over een winkel openen in Luxemburg? Een nieuw webportaal hoort het antwoord te geven. De Benelux verzamelt er voortaan alle informatie over handeldrijven in de drie landen, in de hoop zo internationale uitbreiding te stimuleren.
Infopunt Benelux Detailhandel
Alle informatie over detailhandel in de drie landen van de Benelux is vanaf nu samen te vinden op een webportaal. De Benelux-economieministers hebben het ‘Infopunt Benelux Detailhandel’ gelanceerd om zowel bestaande en nieuwe detailhandelaars te informeren over de relevante wetgeving in de drie landen, of ze nu een bedrijf, e-commerce of handelsactiviteiten in een ander Benelux-land willen opzetten.
Retail is in de Benelux goed voor ruim 219 miljard euro omzet, 984.000 banen en 198.000 bedrijven, en dus economisch van ontzettend groot belang, argumenteren de zes verschillende economieministers van de drie landen. Maar zeker in internationalisering en grensoverschrijdende handel zitten nog veel ontwikkelingskansen, luidt het. Het portaal wil daarom de drempel verlagen om grensoverschrijdend zaken te doen of zich over de grens in een buurland te vestigen.
Groot gebrek aan kennis
Uit een studie van 2017 bleek al dat een gebrek aan kennis een van de belangrijkste hindernissen is voor de internationalisering van de detailhandel. Het portaal wil daarom informatie over een breed scala aan onderwerpen bieden, van contractwetgeving over productvereisten tot regels rond het opzetten van webshops. Ook de corona(steun)maatregelen in elk land zijn er op dit moment te vinden. Het portaal heeft bovendien een meldingsfunctie: als handelaars stoten op onnodige of tegenstrijdige regelgeving en procedures tussen de Benelux-landen, kunnen ze het daar melden.
“Dit portaal is een nieuw en uniek grensoverschrijdend instrument dat het voor ondernemers gemakkelijker maakt om hun activiteiten in de drie Benelux-landen te ontwikkelen”, zegt Waals Economieminister Willy Borsus. “Het is inderdaad soms moeilijk om uit de eerste hand informatie te krijgen over de wetgeving in verband met de detailhandel en de oprichting van ondernemingen in onze Benelux-buren. Het is daarom een belangrijke stap in de richting van meer duidelijkheid en van meer handel en economische activiteit binnen de Benelux.”