Boekwinkelketen Bruna verkeert in zwaar weer. Sinds eind vorig jaar beschikt de keten over een negatief eigen vermogen en daarnaast is er een nijpend tekort aan werkkapitaal. Bruna stapelt dan ook al een tijdje de verliezen op.
Veilig tot april 2018
Toch hebben aandeelhouders ING en PostNL besloten om met extra geld over de brug te komen, om te voorkomen dat het voortbestaan van de winkel niet in gevaar komt. Bruna kan nu gebruik maken van de vrije kaspositie van de tussenliggende holding Postkantoren BV en als dat niet voldoende blijkt, verstrekt ING ook nog een overbruggingskrediet van vijf miljoen euro. Zo moet Bruna alvast tot april volgend jaar kunnen voldoen aan al zijn verplichtingen.
Volgens de nieuwe topman Rob Schuyt, die pas sinds begin dit jaar aan de slag is, zijn de problemen van Bruna hiermee nog niet opgelost. Hij wijst er op dat de verdienmodellen van de keten moeilijk bij te sturen zijn en dat de omzet daalt omdat er steeds meer winkels worden gesloten. In 2015 werden zo al dertig onrendabele vestigingen gesloten en ook in 2016 sloten een aantal winkels de deuren. Alles samen heeft Bruna nog ongeveer 300 filialen.
In 2014 maakte Bruna al 4,4 miljoen euro verlies en dat liep in 2015 op tot zeven miljoen euro. Vorig jaar waren de cijfers beter, maar was er nog steeds sprake van verlies en ook dit jaar moet er vooruitgang worden geboekt, al is er nog geen zicht op winst. Ondertussen is er bij Bruna een nieuwe strategie opgestart, waarbij niet rendabele activiteiten moeten worden stopgezet. “De focus zal hierbij zijn om de kosten verder onder controle te krijgen en daarnaast de verdienmodellen van Bruna te verbeteren”, aldus Schuyt volgens het FD.