Vanaf 2021 komt er statiegeld op kleine plastic flessen in Nederland, tenzij de verpakkingssector tegen dan de hoeveelheid plastic flesjes in het zwerfafval met meer dan 70% weet terug te dringen.
“Statiegeld helpt”
Het akkoord is er gekomen na onderhandelingen tussen staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven en de verpakkingssector. Momenteel belanden er jaarlijks tussen 50 en 100 miljoen plastic flesjes bij het zwerfvuil en tenzij de sector dat flink weet terug te schroeven, komt er binnenkort dus statiegeld op die flesjes. Het zou gaan over een bedrag van 10 tot 15 cent voor flessen van minder dan een liter. De inzameling moet gebeuren door de supermarkten, maar de concrete invulling van het systeem moet nog worden uitgewerkt.
Bij beide partijen klinkt tevredenheid over het voorstel: “Statiegeld helpt – dat weten we – dus de invoering van statiegeld op kleine flesjes zet ik in gang. Maar als een andere aanpak sneller hetzelfde resultaat boekt, is statiegeld niet nodig. Zolang we de plasticsoep maar aanpakken en we van oude flesjes, nieuwe flesjes maken”, stelt Van Veldhoven volgens De Volkskrant.
Gemiste kans
Ondertussen spreken de milieuorganisaties van een gemiste kans. Zij hoopten dat het statiegeld meteen zou worden ingevoerd. “Een gemiste kans”, zegt Greenpeace. “Drie jaar uitstel betekent miljoenen extra flesjes en doppen in het milieu die bijdragen aan de wereldwijde plastic soep in de oceaan voordat statiegeld – misschien – wordt uitgebreid.”
Ook Natuur & Milieu zegt dat slechts een deel van het probleem wordt opgelost, omdat er niets wordt gedaan aan blikjes, waarvan het aandeel bij zwerfaval twee keer zo groot is als dat van de plastic flesjes. “Wij zullen ons daarom blijven inzetten om ook op blikjes statiegeld te krijgen”, aldus directeur Marjolein Demmers.