Kopersstaking in Nederland
Die conclusie trekt het Centraal Bureau voor de Statistiek in Voorburg. Alleen in Griekenland, Spanje en Slovenië – die erg hard door de crisis werden getroffen – was de daling in het verkochte volume nog sterker. In landen als het Verenigd Koninkrijk en Duitsland werd in hetzelfde kwartaal juist een toename van de verkopen gemeten.
Daarmee wordt de stelling onderbouwd dat in Nederland sprake is van een soort kopersstaking, waarbij ongeruste consumenten ervoor kiezen hun geld op te potten in plaats van uit te geven.
Volledig op rekening van non-food
De prijzen namen in het afgelopen kwartaal met 2,5 procent toe, maar dat kon niet verhinderen dat de omzet met 3 procent kelderde, goed voor de sterkste daling van de omzet in vier jaar tijd. Hoewel economen verwachten dat tegen de laatste maanden van dit jaar de eerste tekenen van economisch herstel zichtbaar zullen worden, is dit in ieder geval nog niet zichtbaar in de detailhandelsomzet.
Opvallend is wel dat de negatieve cijfers volledig te wijten zijn aan de verkopen van non-food. Supermarkten deden het juist beter dan het Europese gemiddelde, zo wijzen de cijfers van het CBS uit. Vooral de doe-het-zelfsector en woonwinkels zuchten onder de crisis. De non-fooddetailhandel leverde over heel 2012 vier procent van de omzet in, dat is vier keer zoveel als het Europese gemiddelde.