Alle winkels of in afgeslankte vorm
Eén van die partijen zou volgens de curator zelfs geïnteresseerd zijn in een doorstart waarbij alle winkels open kunnen blijven. Bij een ander scenario zal Free Record Shop verder gaan in een afgeslankte vorm, meldt de NOS. Voorlopig is er wel nog geen zekerheid dat er daadwerkelijk een doorstart komt. “Dat is een samenspel van veel feiten en vragen”, zegt curator Boers.
Ondertussen zijn er ook vragen gerezen over een actie van ProCures, de eigenaar van Free Record Shop, die volgens de faillissementsverslagen van de curatoren vlak voor het eerste faillissement meer dan één miljoen euro aan de keten onttrok. Vlak voor het eerste faillissement in mei 2013 van Free Record Shop had ProCures voor een symbolische euro de Belgische dochters van de keten en de Game Mania-winkels gekocht, hoewel de dochterbedrijven samen meer dan 7 miljoen euro in kas hadden zitten, zo schrijft RTL Nieuws.
Geen onderzoek op verzoek van ProCures
Na het eerste faillissement hebben de curatoren dan ook alles in het werk gesteld om die transactie terug te draaien, wat eind juni vorig jaar ook lukte. In die paar maanden dat ProCures eigenaar was van de Belgische ondernemingen, onttrok het echter 1,2 miljoen euro aan de bedrijven.
De curatoren wilden een onderzoek instellen naar die transactie, maar moesten daar van af zien toen ProCures de enige partij was die een bod deel op een deel van de failliete boedel. Enige voorwaarde van ProCures was toen dat er geen onderzoek kwam naar de 1,2 miljoen euro. De curatoren gingen daar mee akkoord om een doorstart niet in het gedrang te brengen.
“Geldstroom de verkeerde kant op”
Curator Borsboom vindt het jammer dat Free Record Shop nu toch uiteindelijk de handdoek heeft moeten gooien. “Je gunt zo’n bedrijf het beste, maar om er een succes van te maken, moeten de eigenaren er ook naast energie wat geld in willen steken. Daaraan was in dit geval een gebrek. Er zijn indicaties dat de geldstroom de verkeerde kant op ging“, zegt hij aan RTL Nieuws.
Mogelijk juridische stappen in verband met de verdachte transactie zijn volgens hem ook een zaak voor de Belgische curator. “Omdat de onttrekkingen plaats vonden bij de Belgische vennootschappen, die in november alsnog failliet gingen.”