De nieuwe lockdown die sinds gisteren in Nederland van kracht is, kan op weinig begrip rekenen van INretail. De brancheorganisatie is verbijsterd en pleit voor meer “intelligente maatregelen”. Wat beslist België woensdag?
“Onnodige maatregelen”
De nieuwe lockdown werd zaterdagavond aangekondigd door minister-president Mark Rutte. Om de opmars van de uiterst besmettelijke omikronvariant van het coronavirus af te remmen, besliste zijn regering om Nederland andermaal nagenoeg volledig op slot te gooien. Daardoor moeten alle niet-essentiële winkels en horecazaken sinds gisteren dichtblijven. Ook scholen, kappers, sportscholen, theaters, bioscopen en musea ontsnappen niet aan de lockdown, die al zeker tot medio januari zal duren. Enkel zogenaamd essentiële winkels, zoals supermarkten, dierenwinkels, opticiens en drogisterijen, kunnen openblijven.
INretail reageerde vol ongeloof op de strenge maatregelen van het kabinet. “Het is beschamend als onnodige maatregelen worden afgekondigd die ondernemers opnieuw een gigantische klap geven”, klinkt het in Trouw. De winkelbranchevereniging had liever een “intelligentere aanpak” van de crisis gezien, waarbij ze verwees naar landen als Denemarken en Noorwegen. “Die nemen gefaseerde maatregelen en boosteren dag en nacht.“ INretail vreest dat de Nederlanders nu massaal in België en Duitsland zullen gaan shoppen.
Dat die vrees niet helemaal ongegrond is, bleek gisteren alvast in Antwerpen. Op de Meir was het erg druk en onder de kerstshoppers bevonden zich opvallend veel Nederlanders, schrijft Het Nieuwsblad. Ook in Turnhout en Maasmechelen was het een stuk drukker dan normaal.
En in België?
Uiteraard rijst de vraag nu wat er in ons land zal gebeuren, aangezien de omikronvariant ook in België aan kracht wint. Stevenen we in navolging van Nederland af op een nieuwe lockdown? Aanstaande woensdag staat een nieuw Overlegcomité op de agenda, maar de meeste betrokkenen laten niet in hun kaarten kijken. Volgens Waals Minister van Volksgezondheid Christie Morreale ligt een lockdown momenteel niet op tafel. “We zijn beter uitgerust dan Nederland. Toch kunnen we zien wat er op ons afkomt: de omikronvariant is veel besmettelijker”, zegt ze in Het Nieuwsblad.
“Wat men in Nederland doet, doet men wel heel erg uit voorzorg”, zegt viroloog Steven Van Gucht. “En het komt met hoge kosten. Overigens zal omikron er ook nog zijn op 14 januari, wanneer Nederland zijn lockdown wil loslaten. Ik pleit voor maatregelen die we lang kunnen volhouden.”
Afwachten dus wat er woensdag beslist wordt. Maar over een zaak is iedereeen het eens: versoepelingen van de huidige maatregelen komen er in elk geval niet.