100 miljard zakjes per jaar
Volgens de Commissie gebruikte een Europeaan in 2010 gemiddeld bijna 200 plastic zakken per jaar (oftewel in totaal zo’n 100 miljard zakjes per jaar!), waarvan 90% van die dunne zakjes die gratis worden meegegeven door de supermarkt. Acht miljard zakjes belanden op de vuilnisbelt, eens zoveel worden achtergelaten in de natuur en komen via de waterlopen in de zee terecht. Het duurt 10 tot 30 jaar voor ze helemaal zijn afgebroken.
Het Europees Parlement gaat nu de strijd aanbinden met de zeer milieuvervuilende dunne wegwerpzakjes. De streefcijfers liggen vast, over de manier waarop ze die halen beslissen de lidstaten zelf: ofwel hanteren ze een verplichte prijs voor een zakje vanaf 2018, ofwel nemen ze andere maatregelen om het verbruik drastisch te beperken (bijvoorbeeld enkel nog herbruikbare tassen).
Naar algeheel verbod in 2016?
Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks) is zeer tevreden dat Europa “eindelijk actie onderneemt tegen de plastic soep in onze zeeën. Ieder jaar sterven miljoenen zeedieren door plastic in hun maag. Doordat we nu in Europa stoppen met het gratis weggeven van plastic tassen, kunnen we dat voor een groot deel voorkomen”. Wilma Mansveld, staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, denkt zelfs aan een algeheel verbod op het verstrekken van gratis plastic tassen in winkels tegen 2016.
Handelaarsorganisaties zien zo’n verbod niet echt zitten: “Dit is een maatregel die vooral winkeliers en consumenten treft. Vrijwel alle ondernemers geven hun klanten een tasje mee om het product goed en veilig mee te kunnen nemen. Het idee dat klanten gaan shoppen met hun eigen big-bag is niet erg realistisch”, aldu NVER-directeur Martin de Wilde. Hij pleit voor andere oplossingen: “Als het echt niet anders kan, moeten de plastic tasjes aan de klanten verkocht worden voor het symbolische bedrag van bijvoorbeeld € 0,01.”