Met de tweede coronagolf rolt ook een tweede golf aan lockdowns over Europa. Waar we er in België net aan beginnen, is het in sommige andere landen al bijna achter de rug. Een overzicht van de lockdowns en hun impact op de retail in Europa.
Duitsland
Duitsland is midden vorige week voor vijf weken in een gedeeltelijke lockdown gegaan, met sluiting van alle horeca en cultuurhuizen. Ook toeristische overnachtingen in hotels mogen niet, evenmin als fitnessclubs, sauna’s of zwembaden. Winkels blijven open, maar met een limiet van een klant per tien vierkante meter.
Frankrijk
Hoewel president Macron niet wil dat de economie volledig stilvalt, is ook in Frankrijk de lockdown uitgeroepen. De maatregelen gelden tot 1 december. Niet-essentiële winkels en horeca moeten dicht, besloot zijn regering. In een land met veel hypermarkten – die behalve voeding ook zowat alle andere productcategorieën verkopen – kwam echter meteen veel protest. Zondag liet premier Castex daarom weten het Belgische voorbeeld te volgen en ook in de supermarken de verkoop van niet-essentiële producten te verbieden. Als de situatie over twee weken onder controle lijkt, overweegt Frankrijk sommige winkels te heropenen, vooral met het oog op de (voor de retail) belangrijke eindejaarsinkopen.
Griekenland
Een lokale aanpak met hoge risicozones en zones onder toezicht moet een algemene lockdown tegenhouden. Waar het aantal besmettingen piekt, moeten de sportgebouwen, horecazaken en cultuurhuizen dicht. Winkels mogen niettemin openblijven en er is geen beperking van de bewegingsvrijheid.
Ierland
De (zelfverklaarde) strengste lockdown van Europa is in Ierland te vinden: sinds 19 oktober is er gedurende zes weken een verstrenging van de maatregelen, die ook paal en perk stelt aan de bewegingsvrijheid van mensen. De bevolking wordt gevraagd binnen een straal van vijf kilometer rond hun huis en uit elkaars huizen te blijven. Niet-essentiële winkels zijn tot december dicht en toegestane winkels mogen ook geen niet-essentiële goederen verkopen. De uitspraak van bevoegd minister Damien English dat “kleren niet essentieel” zijn, zorgde wel meteen voor heel wat mopjes en satire.
Italië
Momenteel is er nog geen lockdown, maar premier Conte zint op plaatselijke lockdowns in zwaar getroffen steden. Een van de maatregelen zou er mogelijk uit bestaan shoppingcenters dicht te houden tijdens de weekends. Fitnesszalen en cinema’s zijn al over het hele land gesloten en de horeca moet om 6 uur ’s avonds dicht.
Nederland
Een gedeeltelijke lockdown sinds half oktober zorgt er in Nederland voor dat winkels ten laatste om 20 uur de deuren moeten sluiten. Alleen voedingswinkels mogen langer openblijven, al mag na dat uur ook geen alcohol meer worden verkocht of bezorgd. De horeca is dicht. Wellicht zal een volledige lockdown niet nodig zijn, liet premier Rutte dit weekend weten.
Oostenrijk
Dinsdag start tot eind november een lockdown, waarbij onder meer de horeca en cultuurgebouwen op slot gaan. Winkels mogen nog wel openblijven.
Portugal
De lokale lockdowns in Portugal breiden op 4 november uit naar een groot deel van het land. Winkels mogen tot 22 uur openblijven, maar premier Costa vraagt de bevolking zoveel mogelijk thuis te blijven in de 121 gemeenten die in lockdown gaan.
Spanje
Lokale maatregelen en lockdowns zijn al een tijdje wat de klok slaat in Spanje. Op nationaal vlak is een avondklok ingesteld en noodtoestand afgeroepen. Van een nationale lockdown is echter nog geen sprake.
Tsjechië
Het land dat na België het meest Covid-besmettingen heeft, is sinds 22 oktober in lockdown tot (minstens) 3 november. Niet-essentiële winkels zijn gesloten en de bevolking mag zich niet meer vrij bewegen: alleen verplaatsingen die nodig zijn om te werken, om familie te bezoeken, om basisbenodigdheden te kopen en om naar een dokter of de autoriteiten te gaan, zijn toegelaten.
Verenigd Koninkrijk
Zaterdag kondigde premier Johnson een langverwachte nieuwe lockdown in Engeland. Niet-essentiële winkels moeten een maand lang dicht, in de hoop dat zo de eindejaarsperiode niet (helemaal) in het water valt voor handelaars. Anders dan in Frankrijk en België, mogen supermarkten in Engeland wél niet-essentiële goederen verkopen.
Scotland is niet in lockdown: de regio werkt voortaan met een systeem van vijf niveaus, waarbij vanaf het vierde niveau de niet- essentiële winkels moeten sluiten. Op dit moment heeft evenwel nog geen enkele deel van het grondgebied dat niveau bereikt.
Wales heeft daarentegen nog maar een week lockdown te gaan, tot 9 november. Niet-essentiële winkels zijn er gesloten en voedingswinkels mogen momenteel geen niet-essentiële producten verkopen. Als essentieel worden er behalve voedingsproducten enkel babyproducten (ook kleding), huishoudproducten (ook batterijen en lampen), hulpmiddelen voor voedselbereiding (van vershoudfolie tot pannen), papierwaren, kranten/tijdschriften en gezondsheids- en verzorgingsproducten gezien. Al heeft de overheid gezegd dat klanten in uitzonderlijke omstandigheden naar andere producten mogen vragen.
Noord-Ierland zit in het midden van vier weken verstrengde maatregelen. Winkels mochten openblijven, maar geen alcohol meer verkopen na 20 uur. Horeca en contactberoepen zoals kappers en schoonheidsspecialisten moesten hun activiteiten vier weken lang stopzetten.